Antena 3 CNN Actualitate Trenuri pline cu ajutoare pleacă din România către Turcia. Raed Arafat: "Totul este plătit de Comisia Europeană"

Trenuri pline cu ajutoare pleacă din România către Turcia. Raed Arafat: "Totul este plătit de Comisia Europeană"

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 21:05 11 Feb 2023 Modificat la 23:52 11 Feb 2023

Comisia Europeană a trimis României o solicitare prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziție Republicii Turce, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilitățile ce revin țării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt).

"De ieri după-amiază se încarcă primul tren, astăzi s-a terminat încărcarea. Era planificat să plece mâine dimineaţă, dar având în vedere că am terminat încărcarea primului tren mai devreme, va pleca la ora 21.00, în această noapte, în speranţa că luni seară sau marţi va ajunge la depozitul indicat de Agenţia de Salvare din Turcia.

Primul tren include 1.200 de corturi, cele 8.000 de paturi, 2.200 de saltele, 4.800 de perne, 9.600 de feţe de pernă, 4.800 de aşternuturi şi alte materiale, urmând ca diferenţa până la 2.000 de corturi să plece cu trenul ce este încărcat acum, în spatele nostru.

Vreau să subliniez efortul major făcut de colegii noştri de la IGSU pentru că dacă nu aveam IGSU să se implice şi în implementarea proiectului rescEU, dar şi în operaţiunea de încărcare din seara de ieri şi astăzi, trenul acesta poate că pleca după 2-3 zile şi nu acum. Suntem alături de populaţia din Turcia şi încercăm să facem tot posibilul pentru că ne dăm seama că aceste materiale sunt extrem de necesare şi trebuie să ajungă foarte rapid", a explicat Raed Arafat.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, va asigura sprijin pentru încărcarea și transportul produselor de adăpost, de la locul de depozitare până la stațiile CFR Marfă ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A. de pe raza localității/municipiului, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A. va asigura preluarea și transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia, Ministerul Apărării Naționale va asigura transportul personalului specializat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va asigura la destinație, instruirea privind punerea în funcțiune/montarea echipamentelor, a personalului autorităților de protecție civilă din Republica Turcia, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin structurile de specialitate, întreprinde demersurile necesare pentru centralizarea informațiilor reprezentând parametrii tehnici și descriptivi (formular Part A) ai misiunii și bugetul estimativ și promovarea dosarului de rambursare a cheltuielilor proprii de transport, precum și a celor efectuate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii sau, după caz, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A. și Ministerul Apărării Naționale, în procent de 100%, din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale și în legătură proiectul cu titlul Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt).

Potrivit documentului, România va trimite în Turcia 8.000 de paturi, 8.000 saltele, și 8.000 de perne, precum și fețe de perne, cearșafuri și prosoape.

????????În cursul acestei seri, un tren marfar al Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A.,...

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Sâmbătă, 11 februarie 2023

Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acțiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacități de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfășurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă. Prin acest program, produsele pot fi puse la dispoziția țărilor care se confruntă cu situații de urgență de amploare și care în baza cererilor de asistență internațională înaintate, echipamentele/materialele să fie transportate, sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, statelor puternic afectate de diverse situații de urgență. Din același stoc, în luna decembrie a anului trecut, 40 de generatoare au fost trimise Ucrainei, în contextului situației generate de agresiunea militară rusă pe teritoriul acestora.

×
x close