Călătoria lor spre centrul pământului s-a transformat într-un infern. Trei speologi, un bărbat şi două femei, sunt daţi dispăruţi, după ce i-a surprins o viitură chiar în peşteră. Acum sunt blocaţi undeva la 200 de metri sub pământ.
Există şanse mari ca speologii să fie teferi. Şi asta chiar dacă nimeni nu a mai primit niciun semn de la ei, de cel puţin 24 de ore. Cei trei au intrat în peşterea Ciocului, din judeţul Bihor, sâmbăta trecută. Ştiau foarte bine că riscă să fie blocaţi de ape, aşa că au plecat bine echipaţi, cu provizii şi saci de dormit.
Miercuri ar fi trebuit să-şi termine misiunea şi să iasă la suprafaţă. Însă nu au mai apucat. După o ploaie torenţială, un pârâu s-a umflat şi a inundat intrarea în peşteră. Salvatorii au colorat apa, pentru ca speologii captivi să ştie că sunt căutaţi
Zeci de pompieri şi salvamontişti încearcă să mute, de unii singuri, cursul unui râu. Este singura lor variantă. Altfel, nu pot începe operaţiunile de salvare ale celor trei speologi prinşi în adâncuri.
“Ei au făcut o tură în peşteră, au intrat sâmbătă, urmau să iasă miercuri la prânz, cel târziu”, a spus Ioan Lascu, Salvamont Bihor .
Peştera Ciocului din Bihor este un trofeu rar pentru orice speolog. Dar în acelaşi timp, poate fi o capcană a morţii. După ce au inspectat labirinturile subterane, cei trei speologi au încercat să iasă. Un zid de ape le-a blocat intrarea.
“Miercuri a fost vreme foarte urâtă, a crescut apa şi au rămas blocaţi în peşteră”, a declarat Ioan Lascu, Salvamont Bihor.
După ploile torenţiale, peştera s-a transformat într-un sistem de canalizare. Apele strânse în şuvoaie pe versanţi s-au scurs şi au inundat grota adâncă de 200 de metri şi lungă de 3 kilometri. Salvatorii speră că cei trei tineri au reuşit să se adăpostească de apă şi că aşteaptă ca apele să se retragă.
“Au echipament, au mâncare, saci de dormit, lumină, singura problemă e că partea de intrare e închisă şi că nu au cum să iasă afară şi nici noi nu putem intra”, a precizat Ioan Lascu.
Blocaţi la 200 de metri sub pământ
Intrarea în această peşteră se află în această vale, chiar la capăt. Vale prin care curge un pârâu ce alimentează şi inundă galeriile peşterii. Pompierii au încercat să facă un baraj din saci de nisip pentru a limita debitul apei şi scot apa cu pompe. însă lucrurile stau cât se poate de rău, pentru că scafandrii nu au reuşit nici la a treia încercare să ajungă la speologii prinşi înăuntru.
Ovidiu Pop are 42 de ani şi este medic generalist în Cluj. Practică speologia de mai bine de 20 de ani. Ovidiu este captiv în subteran alături de prietena lui Simona Laiu. Una dintre cele mai experimentate femei-speolog din ţară. La fel şi cea de-a treia persoană blocată, Amati Odile.
Salvatorii sunt convinşi că peste câteva ore vor putea ajunge la cei trei. Şi se grăbesc. Cei trei mai pot fi în viaţă, dar orice minut de întârziere le poate aduce moartea.