Cea mai rapidă și la îndemână măsură de protecție individuală este însă asigurarea obligatorie a locuinței pentru cele 3 riscuri de impact - cutremur, alunecări de teren şi inundaţie. Un mecanism simplu și accesibil. Detalii într-un nou episod al campaniei Antena 3 CNN - Sigur Acasă.
Satul Răchita din comuna timişoreană Dumbrava este expus riscului de inundaţii ori de câte ori râul Bega se revarsă, aceste case sunt compromise. Niciuna din ele nu are asigurare.
Mai grav este faptul că din cela 416 locuinţe intabulate aici în sat, doar 5% au asigurare obligatorie în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii. Fără asigurarea obligatorie pentru dezastre, familiile ale căror case au fost inundate găsesc destul de greu bani pentru reparații.
Din locuinţele afectate de inundaţii, în jur de 6-7 au asigurare, restul au vrut să-şi facă asigurare, dar firmele de asigurări nu au dorit să le facă, ştiind problemele cu care se confruntă periodic.
Citeşte şi: Cum ne punem la adăpost de dezastre | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN
Important este ca, în localitățile cu risc la inundații, informarea oamenilor cu privire la asigurarea obligatorie a locuinței, să aibă loc înainte de producerea unui dezastru.
Din păcate, în zona în care sunt contruite aceste case, nu cutremurul e cea mai mare problemă. Ci frecvența și forța viiturilor care pot afecta și cele mai solide construcții.
În județul Timiș, peste 34 de mii de case erau asigurate la sate și peste 66 de mii în orașe, până la 28 februarie.
În caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren, poliția de asigurare obligatorie poate acoperi, pentru un imobil afectat, pagube de până la 20 de mii de euro.