Prima condiție este ca localitatea din care pleacă porcul să nu fie în zona de protecție sau de siguranță instituită din cauza pestei porcine. În acest caz, mișcarea de animale vii este strict interzisă.
O a doua condiție este ca porcii din curtea gospodarului care vinde animalul să fie identificați (să aibă crotalii), explică șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Flavius Nicoară.
”Medicul veterinar trebuie să fie anunțat de cel care vinde, cu 24 de ore înainte, că intenționează să vândă un porc. Acesta se deplasează, verifică starea de sănătate a animalului și întocmește niște documente de mișcare.
Cel care cumpără e obligat să aibă un cod de exploatație valid. Se face documentul de mișcare și se mută porcul din codul RO de la Chizătău în codul RO de la Timișoara. Transportul trebuie făcut cu o mașină autorizată sanitar-veterinar și dezinfectată, cu dovada dezinfecției”, a explicat șeful DSVSA Timiș conform Adevărul.
Pentru a evita procedurile de transport a animalelor vii, orășenii care vor să cumpere un porc crescut la țară se pot înțelege cu crescătorul de la sat pentru a tăia porcul în gospodăria vânzătorului, urmând ca animalul să fie transportat, tranșat, la oraș.
”Poate să taie porcul (n.red. crescătorul) acolo, dar pentru consum propriu. El nu este unitate autorizată pentru abatorizare ca să poată să sacrifice și să vândă carcasa”, a declarat Nicoară.
Același porc, tăiat și tranșat la țară, poate fi, însă, transportat la oraș dacă beneficiarul final face parte din familia crescătorului.
”Este altceva. Puteți tăia porcul, faceți parte din familie. Așa spune și legea. Este pentru consum propriu și familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră și porcul este al familiei dumneavoastră, puteți să vă duceți liniștit carnea acasă (n.red. - la oraș), cu condiția verificării sanitar-veterinare (examen trichineloscopic și toate celelalte)”, a mai punctat șeful DSVSA Timiș.