"Acţiunile de acest gen au un rol preventiv, în condiţiile în care aproximativ 70 la sută dintre accidentele în care au fost implicaţi pietoni se produc din vina acestora", a declarat luni, Andrei Codău, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Prevenire a Criminalităţii, pietonii îşi asumă încălcarea normelor rutiere imaginându-şi că ei nu pot fi niciodată victimele unui accident.
Acţiunea Brigăzii Rutiere a Capitalei a început luni 17 septembrie şi se va încheia în 30 septembrie, iar pietonii prinşi că traversează neregulamentar vor primi amenzi între 140 şi 210 lei.
Reprezentanţii Brigăzii Rutiere au precizat că poliţiştii nu vor fi deloc îngăduitori cu pietonii, pe care îi vor amenda ori de câte ori îi vor surprinde traversând neregulamentar.
Capitala are 17 "puncte negre" unde se produc cele mai multe accidente din cauza pietonilor care traversează neregulamentar, în primele şase luni ale anului au fost înregistrate în aceste locuri 165 de accidente grave, soldate cu 12 morţi, în 66 dintre acestea fiind implicaţi pietoni peste 61 de ani.
VEZI UNDE SUNT CELE 17 "PUNCTE NEGRE" DIN BUCUREŞTI ÎN CARE ACEST OBICEI PERICULOS TE POATE COSTA VIAŢA
În 66 dintre cele 165 de accidente rutiere grave au fost implicaţi pietoni cu vârste de peste 61 de ani. Dintre persoanele peste 61 de ani vătămate în urma accidentelor, 42 sunt femei şi 24 bărbaţi. Şapte dintre aceştia au murit şi alţi 58 au fost răniţi grav.
În opt accidente au fost implicaţi copii între unu şi şase ani, în alte 16 - copii între 7 şi 14 ani, iar 11 accidente s-au produs din cauza traversării neregulamentare a unor copii cu vârste între 15 şi 18 ani.
Potrivit analizelor făcute, traversarea neregulamentară a pietonilor rămâne principala cauză de producere a accidentelor rutiere în Capitală. O treime dintre accidente sunt produse din cauza pietonilor care traversează prin locuri nepermise, a mai spus Ioana Stancu.