Potrivit raportului întocmit de Departamentul de Stat al SUA, recuperarea consumatorilor de droguri lasă de dorit în România. Şi asta în ciuda sutelor de programe şi a celor 47 de Centre de Prevenire şi Consiliere Antidrog. Pe de altă parte, tratamentele oferite de programele de dezintoxicare din spitale nu sunt corespunzătoare standardelor internaţionale. Potrivit raportului, cauzele acestei situaţii sunt atât sărăcia resurselor financiare, cât şi lipsa unui personal instruit.
Studiul mai arată că, în primul semestru al anului 2007, autorităţile române au capturat peste o cantitate importantă de droguri, incluzând aproape 120 de kilograme de heroină, 45 de kilograme de cocaină, 38 de kilograme de canabis, peste trei kilograme de haşiş şi aproape 19.000 de tablete de amfetamine şi derivate ale acestora. Peste 2.700 de persoane au fost investigate pentru trafic, posesie şi consum de droguri, în primul semestru al anului 2007, cu 36,84% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2006.
În ceea ce priveşte poziţia României în traficul internaţional de stupefiante, raportul menţionează că ţara noastră nu este sursă de droguri, ci este folosită ca ţară de tranzit pentru narcotice. România se află pe binecunoscuta Rută Balcanică de Nord, folosită pentru a transporta derivatele de opiacee, baza de morfină şi heroina, din Afganistan către Europa Centrală şi de Vest.
Antena 3