De cât timp e nevoie ca să transformi un spital în azil? De o eternitate, ar răspunde autorităţile române. Din cele 67 de unităţi sanitare desfiinţate, în urmă cu 4 luni, doar 5 au devenit cămine pentru vârstnici. Pentru restul cazurilor, autorităţile fie nu au hotărât nici acum ce să facă cu spaţiile, fie aşteaptă o hotărâre de guvern care întârzie să apară. Multe clădiri au devenit, între timp, refugii pentru câinii maidanezi.
Pe 1 aprilie, zeci de bolnavi internaţi la Spitalul Caritas erau scoşi, pe targă sau pe propriile picioare, afară din clădire. Era momentul ca unitatea sanitară să fie transformată în azil de bătrâni. Astăzi, după 126 de zile, în loc de azil, găsim un şantier.
O hotărâre de guvern desparte unitatea medicală de momentul în care va putea primi bătrânii. Poate fi o chestiune de zile sau de luni. Între timp, pe aparatura de sute de mii de euro se aşterne praful.
În aşteptare este şi spitalul din oraşul Mărăşeşti, desfiinţat la 1 aprilie. Clădirea a fost ocupată, între timp, de câinii fără stăpân.
Doar cinci spitale din cele 24 care au cerut transformarea au primit o astfel de hotărâre. În cel de la Roznov, 45 de vârstnici şi-au găsit adăpost.
Dacă programul transformării spitalelor în cămine va fi dus până la capăt, vor fi create, în total, 3.000 de locuri noi în aziluri, în condiţiile în care, la nivel naţional, 5.000 de oameni sunt pe listele de aşteptare. Nu se ştie însă câţi dintre ei îşi vor mai permite un loc după 2013, când Ministerul Muncii va închide robinetul cu bani.
Deja autorităţile se gândesc la un proiect prin care orice persoană cazată în cămin ar urma să plătească, lunar, minimum 400 de lei.