„Transportul public răspândește Covidul. Este o crimă." - este declaraţia controversată făcută de fostul preşedinte Traian Băsescu, la o televiziune, joi seara.
Acesta susţine că autorităţile locale sunt depăşite de situaţie, iar gestionarea pandemiei ar trebui făcută la nivel central.
"Nu se poate să împingem niște berbecuți la administrația locală. Cu tot respectul pentru primari și președinții de CJ sau pentru DSP-uri. Trebuie comandă centrală.", a spus Traian Băsescu la Digi 24.
Fostul preşedinte l-a criticat şi pe actualul şef al statului pentru că nu ia asupra sa problema gestionării pandemiei.
"Mă mir că azi președintele n-a felicitat Guvernul pentru gestionarea crizei. Ei nu au curaj să meargă până la capăt. Nu ar fi trebuit carantină totală. Oamenii trebuie să lucreze de acasă. Ce mai caută funcționărimea la birou? Iohannis trebuie să preia responsabilitatea crizei.", a punctat Băsescu.
Pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu a propus un set de reguli care trebuie adoptate urgent, pentru ca numărul infectărilor să scadă. Acestea sunt:
1. Trecerea sub comandă şi analiză unică la nivel naţional a activităţii instituţiilor naţionale şi locale cu responsabilităţi în acţiunea de combatere a pandemiei de Covid 19;
2. Angajații din ministere, agenții, primării, consilii județene, trec la lucrul la domiciliu;
3. Oprirea transportului public local în oraşele mari dar cu menţinerea serviciului de transport public strict către obiective industriale, energetice, industrie alimentară, șantiere de construcții, companii de telecomunicaţii, poştă, companii furnizoare de servicii esenţiale, etc. cu orar bine definit în funcție de programul respectivelor companii.
Transportul public local funcţionează ca un ventilator de împrăştiere a virusului SARS-COV 2 aproape uniform în toate oraşele.
4. Închiderea urgentă a tuturor școlilor şi grădiniţelor. Dacă funcționarii lucrează de acasă copiii nu vor fi singuri.
5. Transportul feroviar local şi regional, numai pentru navetiștii care lucrează în obiective industriale, construcţii şi servicii esenţiale.
6. Transportul feroviar pe distanțe lungi limitat la un singur tren pe zi și maxim 50 la sută din locuri ocupate.
7. Pentru orice persoană care vine din străinătate, român sau străin, obligația de a veni cu un test PCR efectuat cu maxim 48 de ore înainte sau alternativ carantină până la efectuarea unui test PCR sau test rapid omologat în Uniunea Europeană.
8. Închiderea mall-urilor.