Şeful statului a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală.
Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:
- Cu ocazia desfăşurării G20, 11 state membre G20 au adoptat o declaraţie comună privind Siria. Am decis ca România să se ralieze acestei declaraţii a celor 11 state.
- Cele 11 state semnatare sunt: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA.
- Semnatarii fac apel la un răspuns internaţional ferm, astfel încât astfel de drame să nu se mai petreacă.
- Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând rezultatul achetei privind atacul din 21 august.
- Iniţiatorii fac responsabili în mod egal atât regimul, cât şi insurgenţa de moartea a peste 100.000 de cetăţeni sirieni, de faptul că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiate şi aproximativ 5 milioane de oameni sunt dislocaţi de la casele lor
- Declaraţia recunoaşte că în conflictul din Siria nu există o soluţie militară.
- Semnatarii subliniază faptul că se angajează nu numai pentru o soluţie politică a momentului, dar şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, în contextul în care se pune problema împărţirii Siriei.
- Statele UE şi NATO trebuie să ajungă la nivel de înţelepciune în care să nu încercăm să aplicăm şabloanele sistemelor noastre democratice unor naţiuni care au alte valori culturale.
- Sunt state arabe care au demonstrat că pot trece la sistemul democratic, dar adaptarea rapidă la un sistem democratic este dificilă pentru aceste popuare , pentru că au valorii culturale diferite.
-Declaraţia face un apel să fie garantat accesul personalului care asigură asistenţă umanitară şi medicală.
- Apar elemente noi cum ar fi propunerea secretarului Kerry către Damasc să-şi pună sub control armamentul chimic care arată că procesul de negociere există şi că se încearcă şi din punctul de vedere al SUA o soluţie care să evite utilizarea resurselor militare.
-Soluţia militară implică riscuri majore, precum riscul de extindere a conflictului la nivel regional.
- Conflictul militar trebuie evitat.
- O soluţie negociată care să se finalizeze cu evitarea conflictului militar este cea pe care România o susţine fără rezerve.