?România recunoaşte Republica Moldova şi susţine integritatea teritorială a acesteia. Mai devreme sau mai târziu, Republica Moldova va deveni un stat membru al Uniunii Europene, iar până atunci este necesar ca procesul de democratizare să se consolideze acolo? a afirmat Băsescu în discursul de deschidere al acestui program pentru tineri.
Referindu-se la proiect, preşedintele a explicat că prin astfel de iniţiative autorităţile îşi propun să familiarizeze pe tinerii români din afara graniţelor cu România , cultura şi limba română.
?Programul se desfăşoară dintr-un motiv simplu: copiii să cunoască România mai bine, să înveţe limba română mai bine, să se familiarizeze uşor, uşor cu o ţară membră a Uniunii Europene? aexplicat Băsescu, care a precizat că Guvernul României va pune la dispoziţie 2.000 de locuri în tabere pentru copiii vorbitori de limba română din jurul frontierelor.
El a subliniat că statul român va acorda întotdeauna sprijin pentru tinerii din afara graniţelor care doresc să studieze în ţara noastră.
?Ştiu câte dificultăţi aveţi în a menţine limba şi cultura în ţara în care trăiţi, pentru că există o propagandă care nu vorbeşte prea frumos despre România. Am văzut prigoana cu privire la dorinţa voastră de a vă păstra limba. Ştim întâmplările din şcoilile din Transnistria. Pe mine mă impresionează tăria voastră de a vă păstra limba. Mă bucur că anul acesta s-a răspuns tuturor solicitărilor 70 de copii din Transnistria vor urma cursurile aici în România. Vom aloca burse atât câte solicitări vor fi ? i-a asigurat şeful statului pe cei prezenţi la eveniment.
?Locul în care va aflaţi este extrem de semnificativ. Aici, la Sulina, au trăit cândva 28 de minorităţi. I se mai spunea Europolis. La Sulina era Comisiunea Dunării în jurul anului 1860, când Dunărea a fost motivul pentru care s-a constituit prima structură europeană de exploatare şi administrare. În România au apărut germeni ai ideii de Europă unită, ai a cooperarii între toate statele europene? a cotinuat Băsescu.
Antena3.ro