Traian Băsescu a participat, joi, la şedinţa Consiliului Superior al
Magistraturii, în care a fost analizat raportul Comisiei
Europene privind reforma justiţiei în România. Potrivit declaraţiilro ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şeful statului a îndemnat CSM la mai mult dinamism, precizând, totodată, că trebuie rezolvate cât mai curând problemele din justiţie. Preşedintele nu a făcut nicio declaraţie presei.
Şi Predoiu a făcut câteva recomandări CSM-ului, printre care şi aceea de a observa momentele din trecut în care trebuiau luate alte decizii. Ministrul a precizat că la şedinţă s-a discutat despre recrutare, inspecţie judiciară, politică disciplinară şi rolul activ pe care trebuie să îl aibă CSM în toate acestea.
În continuare, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, a declarat că raportul Uniunii este ?echilibrat, critic şi constructiv?. Mai departe, Bărbulescu spune că trebuie să se treacă de la politica schemelor ambigue, la politica măsurilor concrete şi termenelor.
Preşedintele CSM anunţă că se va pune mai mare accent pe investiţia în pregătirea judecătorilor şi a celorlalte categorii de personal din cadrul justiţiei. ?Ne propunem să îmbunătăţim politica resurselor umane?, a declarat Lidia Bărbulescu.
Posturile de conducere rămase libere la nivelul instanţelor şi parchetelor vor fi ocupate progresiv. Se va acorda o mai mare importanţă Şcolii Naţionale de Grefieri, ce pregăteşte personalul auxialiar.
Şeful Consiliului Superior al Magistraturii spune că varianta finală a strategiei privind resursele umane, pentru 2008-2010, va fi finalizată în septembrie, nu în ianuarie anul viitor, cum era prevăzut.
Pe de altă parte, procurorul general Laura Codruţa Kovesi e de părere că "raportul de ţară face o radiografie a sistemului judiciar din România", a continuat procurorul general. "Am făcut o analiză a obiectivelor pentru a fi ridicată monitorizarea Uniunii", a adăugat Kovesi.
S-au ridicat probleme privind criza de personal din Ministerul Public, problema transparenţei şi eficienţei sistemului judiciar şi problema specializării magistraţilor.
În raportul privind
justiţia, se semnalează că România a înregistrat prea
puţine rezultate în lupta împotriva corupţiei la nivel
înalt şi va fi în continuare monitorizată de Bruxelles.
Parlamentul este şi el criticat, pentru prima dată de către
Bruxelles, din cauza tergiversărilor în cazul urmăririi
penale a unor foşti miniştri.
Antena3