Preşedintele Traian Băsescu discută la palatul Cotroceni cu sindicaliştii din Educaţie. Liderii sindicatelor şi şeful statului au convenit să aibă o discuţie axată exclusiv pe probleme din învăţământ în 25 martie, la finalul unei întâlniri de la Cotroceni.
Sindicaliştii au declarat că vor să discute cu Băsescu despre trei subiecte: pachetul de legi şi reforma în învăţământ, salarizarea în sistemul de învăţământ, dar şi problema legată de descentralizarea administrativă, respectiv în învăţământ.
La întrevedere participă şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a declarat de curând că nu a renunţat la ideea creşterilor salariale ale profesorilor şi nici nu se gândeşte la disponibilizări.
Şeful statului a făcut declaraţii de presă la finalul întrevederii. Iată principalele declaraţii:
-Principalul obiectiv a fost realizarea unei analize a posibilităţii continuarii procesului de reformă chiar în condiţiile în care partidele nu îşi pot respecta promisiunile legate de salarizare.
-Trebuie să privim şi la optimizarea resurselor pe care sistemul le are acum.
-Sindicatele tratează cu responsabilitate necesitatea procesului de reformă în educaţie. Eu i-am întrebat dacă îşi menţin semnătura pe Pactul pentru Educaţie. Surpriza plăcută a fost că niciunul din sindicate nu a denunţat această semnătură. Am propus să avem o nouă întâlnire până la sfârşitul lunii, în care să începem discuţiile pe un proiect al noii legislaţii privind educaţia, să găsim cea mai bună formulă pentru pachetul legislativ pentru educaţie.
-Un alt subiect discutat a fost cercetarea. Urmarea a reducerii resurselor financiare alocate educaţiei, este necesară o alocare pe priorităţi. Proiectele cu aplicabilitate în economie trebuie să aibă prioritate.
-Până la sfârşitul anului noua lege unică de salarizare trebuie să fie în Parlament.
-Sistemul de educaţie rămâne o prioritate chiar în perioada de criză.
?Am venit cu speranţe şi plecăm fără speranţe. Problema cea mai arzătoare este problema legii salarizării care nu se mai aplică. I-am reiterat domnului preşedinte faptul că la ora actuală suntem în imposibilitatea de a lucra la o lege a slarizării unice din cauza bugetarilor de lux. În aceste condiţii ne gândim să nu mai colaborăm la o lege care iar are două categorii. Mesajul preşedintelui a fost unul constructiv dar fără niciun fel de speranţe în ceea ce prveşte alocarea de fonduri. Federaţia noastră nu a terminat referendumul, în funcţie de rezultatul lui vom stabili formele de protest şi calendarul desfăşurării acestora? a spus la finalul întâlnirii Aurel Cornea, preşedintele FSLI.
Imagini de la întâlnirea preşedintelui cu sindicaliştii
Majorările salariale de 50%, votate de Parlament anul trecut, ar putea avea loc abia din ianuarie 2010.
Explicaţia ministrului Educaţiei pentru această amânare este că, în ianuarie 2010, efectele crizei economice se vor diminua.
Profesorii resping o astfel de propunere şi se pregătesc deja de proteste. La nivel naţional are loc un referendum care va hotărî care este forma de protest pe care o vor adopta profesorii - miting, boicotarea examenelor naţionale sau grevă generală.
Antena3.ro