"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat sâmbătă, 5 mai, decretul privind acreditarea doamnei Ireny Comaroschi în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul ţărilor de Jos (Olanda)", se menţionează într-un comunicat al Preşedinţiei transmis Mediafax.
Ireny Comaroschi a fost audiată de comisiile de specialitate ale Parlamentului în 29 noiembrie 2011, obţinând un aviz pozitiv cu 26 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".
Comaroschi vorbeşte fluent limba olandeză şi are o experienţă de 19 ani în diplomaţie, ocupând anterior şi funcţiile de ambasador în Polonia şi Ungaria. Ea a mai lucrat între 1994 şi 1998 în Ambasada României de la Haga.
Cu ocazia audierii de la Parlament, ea declara că şi-a structurat mandatul pe trei componente esenţiale, dintre care una vizează relansarea dialogului politic. "Am prevăzut mandatul meu pe trei puncte esenţiale - relansarea dialogului politic, amplificarea şi consolidarea relaţiilor economice şi lansarea unei campanii de imagine bazate pe tot ceea ce trebuie să facem noi ca să schimbăm mentalitatea pe care o consider de etapă la Executivul şi în societatea olandeză în acest moment", a spus Comaroschi.
Olanda este o ţară cu care dialogul politic al României a fost marcat în ultimii doi ani de opoziţia exprimată constant de autorităţile de la Haga faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. La Consiliul European din martie s-a stabilit ca o decizie privind aderarea României şi Bulgariei să fie luată în septembrie, însă oficiali olandezi au subliniat că această decizie depinde de constatarea unor progrese în raportul pe care Comisia Europeană îl va prezenta în iulie, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Guvernul olandez condus de premierul Mark Rutte, care s-a bazat şi pe sprijinul formaţiunii naţionaliste de dreapta a lui Geert Wilders, cu o atitudine foarte critică faţă de România şi Bulgaria, a demisionat în urmă cu două săptămâni, data alegerilor legislative anticipate fiind fixată pentru 12 septembrie.
Ambasadorul olandez în România, Matthijs van Bonzel, trimis la post la Bucureşti încă din decembrie 2012, declara în urmă cu o lună într-un interviu pentru MEDIAFAX, că încă aşteaptă programarea la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta preşedintelui Traian Băsescu scrisorile sale de acreditare.
Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, ceruse anterior Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind aderarea la Schengen.