Negocierile între JP Morgan şi Ialomiţianu au fost mediate, conform informaţiilor noastre, de consilierul pe probleme de securitate al lui Băsescu, Dan Moldoveanu şi prin Vitali Buzdugan, un om de afaceri cu contracte private în Irak.
Statul român ar fi câştigat, din start, în avans, 600 de milioane de dolari.
În 2005, datoria pe care România o avea de recuperat de la statul irakian era de 2,6 miliarde de dolari. Traian Băsescu şi-a exprimat disponibilitatea de a renunţa, în 2005, la 80% din această datorie, renunţare ce urma să aibă loc în trei tranşe.
Între Bucureşti şi Bagdad a fost semnat un acord care prevedea că ţara noastră mai are de primit aproximativ 900 de milioane de dolari de la Irak, sumă care ar fi urmat să fie plătită în 34 de rate, cu posibilitatea ca, în anumite situaţii, să fie achitată doar dobânda accesorie creanţei. Ulterior, în 2008 şi 2009, dar şi în 2012, Guvernul a anunţat, prin Ministerul de Finanţe, că România mai are de recuperat puţin peste 800 de milioane de dolari. Până în 2028!
"N-am negociat nimic, ei au venit, au cerut o întâlnire la minister, în scris au cerut să ne întâlnim, mi-au spus că au interesul de a prelua creanţele României, noi am spus că legislaţia României nu permite o asemenea operaţiune şi nu era, era un acord încheiat cu Irakul, asta a prezentat-o colegul, cum îi zice, Bogdan Drăgoi. A fost o întâlnire şi noi le-am spus că legislaţia României nu permite o asemenea operaţie", a declarat Gheorghe Ialomiţianu.