Traficul feroviar între Drobeta Turnu Severin şi Craiova ar putea fi întrerupt cel puţin două luni ca urmare a lucrărilor de refacere şi consolidare a terasamentului în zona avariată, potrivit proiectanţilor. Ruta în cauză a fost blocată, sâmbătă, din cauza unei alunecări de teren care a afectat calea ferată. Se estimează că lucrarea de refacere şi consolidare a terasamentului va dura cel puţin două luni, aceasta fiind îngreunată şi din cauza lipsei de fonduri.
Proiectantul Mihai Ionescu de la Institutul de Studii şi Proiectări Căi Ferate Bucureşti a declarat că este nevoie de intervenţii complexe în zona afectată, aflată între staţiile Balota şi Valea Albă din judeţul Mehedinţi, conform
Mediafax.
"Lucrările vor fi de durată pentru că este vorba despre o alunecare destul de adâncă, peretele este vertical, de trei metri, iar soluţia pentru o lucrare definitivă este să porneşti de jos, 15 - 20 de metri. Este complicat şi din punctul de vedere al accesului, accesul este destul de greu pentru instalaţii", a explicat proiectantul.
În prima fază, muncitorii vor lua măsuri pentru stoparea unor noi alunecari de teren în zonă.
Prezent la faţa locului, prefectul judeţului Mehedinţi, Ion Mîţu, a afrimat că termenul dat de proiectanţi este mult prea mare, precizând că va lua legătura cu Ministerul Transporturilor pentru a găsi altă soluţie, chiar şi provizorie, astfel încât trenurile să circule din nou pe dealul Balota.
"Nu putem aştepta două luni. Am găsit această o soluţie cu transbordarea călătorilor, dar este una de moment. Trebuie refăcut într-un fel sau altul terasamentul şi reluată circulaţia. Ruta Bucureşti - Timişoara este o magistrală feroviară deosebit de importantă şi două luni mi se pare o perioadă foarte lungă", a declarat prefectul Ion Mîţu.
În plus, Mîţu a propus Ministerului Transportului transbordarea călătorilor între staţiile Prunişor şi Drobeta Turnu Severin.
"Am propus ca de mâine (n.r. - marţi) să fie reluată circulaţia trenurilor. Astfel, vom avea două trenuri rapid şi două personal de dimineaţă şi alte două după-amiaza. Călătorii care vin de la Bucureşti se vor opri în staţia Punişor, de unde vor fi preluaţi cu un autocar până în gara Drobeta Turnu Severin. De aici îşi vor continua drumul cu un alt tren către Timişoara. La fel va fi şi cu cei care vin dinspre Timişoara. Vor fi transportaţi de la Turnu Severin la Prunişor pe şosea şi apoi se vor urca în trenul de Bucureşti", a declarat prefectul Ion Mîţu, adăugând că va cere sprijin Guvernului pentru rezolvarea situaţiei din zona afectată.
Ca urmare a faptului că traficul feroviar este blocat în judeţul Mehedinţi, încă de sâmbătă, CFR a introdus un singur tren suplimentar pe relaţia Timişoara Nord - Drobeta Turnu Severin - Timişoara Nord, după programul trenurilor Rapid 694 şi 693.
Circulaţia feroviară între Drobeta Turnu Severin şi Craiova este blocată din cauza alunecării de teren care a avut loc sâmbătă seară între staţiile Balota şi Valea Albă, trenurile fiind deviate pe ruta Lugoj - Simeria - Filiaşi.
Antena3.ro