Antena 3 CNN Actualitate Trafic de persoane : Bărbaţii sunt mai traficaţi decât femeile, pentru că sunt supuşi la muncă forţată

Trafic de persoane : Bărbaţii sunt mai traficaţi decât femeile, pentru că sunt supuşi la muncă forţată

2 minute de citit Publicat la 18:32 03 Dec 2008 Modificat la 18:32 03 Dec 2008
Trafic de persoane : Bărbaţii sunt mai traficaţi decât femeile, pentru că sunt supuşi la muncă forţată
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a lansat miercuri un proiect prin care persoanele traficate sau cele interesate de traficul de fiinţe vii se pot adresa unui centru special amenajat, de unde pot obţine statistici şi rapoarte. In cadrul conferinţei de miercuri, ANITP a prezentat şi câteva date referitoare la numărul de persoanele traficate şi la sursa de provenienţă a traficului, punându-se accent pe faptul că traficul de fiinţe umane prin muncă îl depăşeşte la număr pe cel sexual.
Proiectul ?Centrul de cercetare şi informare publică? lansat miercuri este destinat persoanelor care au de-a face cu traficul de fiinţe vii, dar şi celor care vor să afle mai multe informaţii referitoare la acest fenomen. Sediul centrului va fi în cadrul ANITP şi va fi dotat cu o bibliotecă, o sală de conferinţe şi un centru multimedia, de unde solicitanţii vor putea obţine rapoarte, cercetări şi statistici legate de traficul fiinţelor umane.
Conform unei scurte statistici prezentate de către Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane în cadrul conferinţei, numărul bărbaţilor care cad pradă traficului este mai ridicat decât în cazul femeilor, deoarece aceştia sunt racolaţi pentru munca forţată. Traficul prin muncă a crescut de două ori faţă de anul trecut, comparativ şi cu exploatarea sexuală.
In ceea ce priveşte minorii cu vârste între 14 şi 17 ani, numărul acestora rămâne constant anul acesta în comparaţie cu anul 2007, respectiv 15%.
De asemenea, persoanele cele mai expuse traficului de fiinţe umane sunt cele din mediul rural, ceea ce înseamnă 67%, deoarece, aşa cum susţin reprezentanţii proiectului, sunt mai puţin informaţi decât cei din mediul urban.
Tot potrivit aceloraşi date ale reprezentanţilor proiectului, judeţele cele mai traficate cu fiinţe vii sunt Teleorman, Dolj, Iaşi, Mureş, Călăraşi, Brăila şi Alba.
La capitolul sursei de provenienţă, ţările care alcătuiesc primele trei locuri pe podiumul traficului de fiinţe umane sunt Spania, cu un număr de 370 de victime, Italia, cu 176 şi Grecia, cu 136 de victime care au căzut pradă traficului. Pe locul al patrulea se află România, cu 117 victime.
În primele nouă luni ale lui 2008, în România au fost 1059 de victime ale traficului, dintre care 178 s-au constituit ca şi martori în procese, iar 22 au refuzat să se exprime împotriva traficanţilor. De asemenea, în prezent, în ţara noastră sunt condamnate 188 de persoane pentru infracţiunea de trafic de fiinţe umane, printre care şi 22 de străini, cu pedepse între 3 şi 25 de ani, în funcţie de gravitatea traficului, respectiv dacă era sau nu vorba de minori sau dacă victimele au suferit vreo traumă mai mult sau mai puţin gravă.
Proiectul ?Centrului de cercetare şi informare publică? va fi funcţional de luna viitoare şi va dura un an, timp în care se doreşte consolidarea sistemului de prevenire şi monitorizare a traficului de persoane.
Paula Safta, Antena3.ro

×
x close