Aproximativ 1.700 de medici din România au părăsit ţara pentru a munci în străinărate. Numărul celor care aleg să plece este mai mare de la an la an, iar criza sistemului de sănătate din ţară devine tot mai acută, susţine Colegiul Medicilor, citat de
Balkan Insight.
Medicii care au plecat în afară ţării reprezintă aproximativ 4 % din numărul total al cadrelor medicale din ţară. Anul trecut, circa 1.100 de medici au decis să plece din România.
Criza sistemului de sănătate se adânceşte din ce în ce mai mult. Majoritatea celor care pleacă sunt medici specialişti, anestezişti, chirurgi, urologi şi pediatri.
În timp ce în Uniunea Europeană există 3,18 medici pentru 1.000 de persoane, în România proporţia este de 1,95 la 1.000 de oameni.
Lipsa medicilor pune în pericol viaţa pacienţilor, dar şi calitatea serviciilor oferite de aceştia, cei mai mulţi doctori lucrând până la epuizare, din cauza salariilor foarte mici.
Haosul din sistemul sanitar este cauzat, în principal de subfinanţarea constantă. Spitalele duc lipsă de personal, de specialişti şi de echipamente moderne, iar salariile mici încurajază exodul celor care profesează în România.
Guvernul alocă Sănătăţii cel mai mic buget din întreaga Uniune Europeană, Executivul oferind doar 4,5 % din PIB pentru sistemul sanitar, aproape jumătate din media UE.
Într-un top realizat de European Healthcare Consumer Index, sistemul de sănătate din România a fost cotat pe ultimul loc din 33 de ţări.