Povara orientării sexuale pare să se ridice uşor şi de pe umerii cuplurilor de acelaşi sex din România. Angajatorii aproape că nu mai ţin cont de cine cu cine se iubeşte, iar guvernanţii vor cu orice preţ ca homosexualii sau lesbienele să nu mai fie discriminaţi în societate. Drepturile ar putea fi scrise în Constituţie, mai puţin căsătoria între persoane de acelaşi sex.
„Dar nu angajăm, mergem înainte. Dumneavoastră cu dumneavoastră, noi cu noi”. E răspunsul pe care îl aud mulţi homosexuali şi lesbiene când spun deschis patronului cu cine împart patul. Pare, însă, ca asta nu mai fie regula, ci excepţia.
Tot mai mulţi angajatori au înţeles că pe primul loc e priceperea profesională, nu orientarea sexuală. Potrivit estimărilor, cinci din şase patroni nu iau în calcul orientarea sexuală atunci când caută un salariat.
Este adevărat, însă, că mai sunt şi patroni care pun bază pe prejudecăţi. Angajatorii cu astfel de atitudine ar putea fi aspru sancţionaţi dacă noua constituţie va fi votată.
Unul dintre parlamentari, Tudor Chiuariu, spune că „avem în vedere eliminarea oricărei discriminări şi punerea în practică a principiului că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”. Mai puţin în privinţa căsătoriei.
„Noi suntem fermi în privinţa convingerii că o căsătorie se încheie între un bărbat şi o femeie”, declară Chiuariu.
Unii deputaţi mai optimişti văd noile propuneri ca pe o poartă deschisă spre astfel de mariaje.
„O lege precum cea pe care am propus-o, privind recunoaşterea parteneriatului civil atât pentru cupluri heterosexuale, cât şi pentru cele dintre persoanele de acelaşi sex, ar avea o bază constituţională mult mai mare chiar şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex”, explică Remus Cernea.
Până la noi reglementări însă, comunităţile de homosexuali şi lesbiene se întrunesc în aceste zile la GayFest 2013.