Andreea Sava a prezentat în exclusivitate la ”Descoperiți”, topul românilor cu cele mai spectaculoase case.
New York, Florida, Hollywood, Londra, Caraibe, Monaco, Paris, Dubai, Elveția. Cele mai scumpe piețe imobiliare de pe planetă și în fiecare dintre ele găsim mai mulți români decât ați putea bănui. La Londra, este deja de notorietate că s-au refugiat Puiu Popoviciu și fiul defunctului miliardar Dan Adamescu și, de asemenea, era locul unde și-a petrecut foarte mult timp și Dinu Patriciu. Puiu Popoviciu, de exemplu, se luptă să demonstreze că i-au fost încălcate drepturile în procesul din România, și până acum putem spune că a și reușit, din moment ce nu a fost extrădat și locuiește într-una dintre cele mai scumpe zone londoneze.
În Dubai, despre Dorin Cocoș se spune că este chiar deținătorul unui restaurant, denumit în spirit patriotic "Decebal".
La New York nu-i regăsim doar pe Cristi Borcea și Valentina Pelinel ci, surpriză, și pe un membru al cabinetului Dăncilă: ministrul Justiției. Căsătorită cu un cetățean britanic, Ana Birchall, are o declarație de avere impresionantă. Pe lângă 23 de milioane de euro în participații la companii străine nelistate.
În Caraibe, se știe că 4 români discreți dețin chiar insule private, iar în 2017, când uraganul Irma a lovit exclusivista insulă Saint Martin, presa s-a îngrijorat și pentru câțiva români, Remus Truică și familia Patriciu fiind cele mai de răsunet nume cu case de vacanță aici.
Cât despre Monaco… ce să mai vorbim?! Chiar dacă este una dintre cele mai vânate piețe imobiliare din lume, statutul de rezident venind și cu facilitățile de paradis fiscal, România este atât de bine reprezentată încât a apărut și sintagma "Grupul de la Monaco", practic în fiecare ansamblu rezidențial de lux locuind și cel puțin un român. Desigur avem familia Țiriac, seniorul cu vilă de vacanță, juniorul în ansamblul de lux Floridian Palace, unde o regăsim și pe cealaltă cea mai titrată prezență românească din Monaco, Mihaela Rădulescu și apartamentul care i-a rămas de la fostul soț, Elan Schwartzenberg.
Alte două ansambluri rezidențiale celebre: Houston Palace și Columbia Palace. Prețul mediu: între 7 și 10 milioane de euro, între 7.500 și 15.000 de euro pe lună dacă închiriezi. Aici se reunește duo-ul de milionari de la Londra: în Houston Palace având o proprietate Puiu Popoviciu iar Adamescu în Columbia. Un alt milionar, însă, mult mai discret și necunoscut publicului larg, Dan Fischer, trăiește pe picior mult mai mare. Evenimentul Zilei a dezvăluit că acesta este proprietarul unei superbe vile pe 3 niveluri situată pe Avenue Saint Roman. De altfel, cele mai spectaculoase proprietăți din străinătate sunt deținute milionari români care se străduiesc din răsputeri să fie cât mai anonimi cu putință în România.
Dan Stratan a avut ghinionul ca fiul său să se îndrăgostească de una dintre cele mai cunoscute femei din România, Mădălina Ghenea, și să-i facă și o nepoată iar atunci au pus tabloidele ochii și pe el, lipindu-i eticheta de… Mister Cash.
Astfel s-a aflat nu doar de legăturile cu FNI și Sorin Ovidiu Vîntu, afaceri bănoase cu statul și apariția numelui său în dosarul privatizărilor strategice, în discuțiile lui Stamen Stanchev, condamnat pentru spionaj economic, ci a devenit și o adevărată mină de aur pentru presă prin apetența pentru lux și cea mai înaltă calitate. A ieșit la iveală că familia Stratan deține iahtul cu valoare istorică, Madiz, dar și o proprietate de îți taie răsuflarea în Toscana.
Elveția. Lacul Murten. Un parc privat de 1,3 hectare în mijlocul căruia se află Castelul Greng. Fântâni ornamentale, labirint, templu în stil roman, piscine, iaz cu pești și plajă privată, locuința în sine având aproape 700 de metri pătrați utili, Greng este considerat cel mai mare castel privat din Elveția. Construit în 1785, a fost reședința multor personalități, de la Madame de Stael, scriitoare elvețiană, până la președintele companiei Nestle, Emile Louis Roussy. Dar și a românului Bogdan Buzăianu, cel mai deștept băiat din energie. Imaginile cu fabuloasa proprietate au devenit accesibile la finalul anului 2015, când Buzăianu a scos-o la vânzare pentru 7,4 milioane de euro, fix când în România izbucnea dosarul Hidroelectrica în care Elena Udrea era acuzată de DNA că ar fi luat, prin intermediari, 5 milioane de dolari mită de la Buzăianu, pentru a-i aranja acestuia prelungirea contractelor cu Hidroelectrica pentru energie ieftină. Fiindcă, nu-i așa?!, suntem magnați în lumea largă dar sesizăm În primul rând oportunitățile tranziției românești. Aceeași tranziție care a făcut ca și România să fie gazda unor proprietăți absolut impresionante.
Ion Țiriac, Dinu Patriciu, Viorel Cataramă, Irinel Columbeanu, regi ai asfaltului, Omar Hayssam sau Elan Schwartzenberg, Snagovul reunește mai toată elita dâmbovițeană. Serviciile sunt relativ aproape, în pădure la Băneasa, și nicio altă zonă nu se poate lăuda cu așa o densitate de politicieni. Anca Boagiu, Radu Berceanu, Călin Popescu Tăriceanu, Verestoy Attila iar, plasată strategic între fostul domeniu al lui Omar Hayssam și cel al rușilor de la Alro, o regăsim pe Ioana Băsescu, împreună cu soțul Radu Pricop, cu o casă în formă de L, albă, cu piscină și ieșire la lac, în mijlocul unei proprietăți de 2.300 de metri pătrați.
Mai avem, însă, și niște milionari mai siguratici, în sensul că au ales să stea în București, și nu în cartierul Primăverii, dar tot prin vecinătate și în proprietăți la fel de spectaculoase ca cele de până acum. Nu puteam să ocolim palatul de pe aleea Alexandru, aproape de Piața Victoriei, pe care Gigi Becali a dat 7 milioane de euro și în care apoi a mai investit și alte milioane. Apoi, pe șoseaua Kiseleff, se află una dintre cele mai frumoase și scumpe proprietăți din București. 2.700 de metri pătrați cu o vilă de 515 metri pătrați, aproape de Arcul de Triumf într-un paradis de verdeață, luată de la RAAPPS cu 5 milioane de euro de Gheorghe Stelian. Un afacerist pe care presa răutăcioasă l-a catalogat săgeata cuplului Udrea-Cocoș, și-a construit un adevărat imperiu pe despăgubiri uriașe de la ANRP pentru drepturi litigioase cumpărate în condiții bizare, ce au făcut obiectul inclusiv al unuia dintre dosarele ANRP. Iar când te uiți la Stelu nu poți să nu-ți pui problema: dacă la nivelul ăsta a ajuns cel considerat săgeata, cum arată adevăratele averi ale celor care au tras, de fapt, sforile?