Ghețarul subteran de 13.000 de ani din țara noastră este pe cale de dispariție. Un cercetător român avertizează că în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent.
Potrivit acestuia, ghețarul pierde într-un an peste 20 de centimetri de gheață de la suprafață, respectiv de 10 ori mai mult decât media de topire anuală.
"Se topește accelerat în ultimii ani. Avem date preliminare, care sugerează că ar putea să aibă către 13.000 de ani și arată că, cel puțin, în ultimii 10.000 de ani este foarte posibil să nu fi existat o perioadă de topire atât de accentuată ca cea din prezent.
Citește și: Fenomen uluitor: Copacul din care ţâşneşte apă două zile pe an!
S-a topit mai multă gheață decât în ultimii 40 de ani și datele arată că acest proces se va amplifica în următorii ani. Într-un an am pierdut cât am pierdut în 10 ani”, a spus Aurel Perșoiu, de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din Cluj-Napoca.
Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte un depozit de gheaţă fosil format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Blocul de gheaţă are grosimi între 11 şi 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar pentru a se vedea care este structura gheţii în profunzime, potrivit adevarul.ro.