Antena 3 CNN Actualitate Top 5 cei mai contaminaţi peşti cu mercur care se vând în România

Top 5 cei mai contaminaţi peşti cu mercur care se vând în România

1 minut de citit Publicat la 20:16 14 Mai 2019 Modificat la 20:16 14 Mai 2019
o_1darlg2rd9j81r1g1hg180c8vp8.jpg
foto: Pexels.com

Carnea de peşte este extrem de sănătoasă din punct de vedere nutriţional. Este bogată în proteine şi grăsimi monosaturate, dar din păcate poluarea face ca tot mai multe specii de peşte, unele mai mult decât altele, să conţină şi mercur.

Citește și: Dezvăluiri șocante din ancheta privind peștele toxic: "- Mă, dar cam miroase... - Spală-l cu oţet sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă"

Iată un top al peștilor pe care ar trebui să-i evităm.

1. Rechinul. Acest peşte este unul din prădătorii care se situează pe primul loc în lanţul trofic, prin urmare consumă cantităţi mari de peşte pentru a supravieţui, mulţi dintre aceştia fiind contaminaţi cu mercur. La mercurul adunat din hrana de zi cu zi, se adaugă şi cel luat din mediul marin.

2. Peştele spadă. Acest peşte tropical este, de asemenea, un prădător de top care se hrăneşte cu alţi peşti infestaţi cu mercur.

3. Macrou de mare (regal). Un prădător vorace care se află, de asemenea, pe lista neagră. Şi în acest caz, cantitatea semnificativă de mercur îl descalifică.

4. Tilefish (Hoplolatilus luteus-lat.) Există multe varietăţi ale acest tip de peşte, dar niciuna nu este recomandată, cu atenţionare deosebită pentru femei însărcinate şi copii.

5. Ton Albacore (ton alb) şi ton bluefin. Regulile în ceea ce priveşete tonul pot fi oarecum derutante. Tonul Albacore, cunoscut şi ca ton alb (folosit mai degrabă la conserve), a fost încadrat în categoria peştilor cu un conţinut mediu de mercur, dar se recomandă consumul a nu mai mult de 46 de grame din acest tip de peşte pe săptămână. Ceea ce înseamnă destul de puţin. La fel se pune problema şi în cazul tonului albastru de Atlantic (bluefin), din care se prepară sushi sau friptură, potrivit Adevărul.

 

 

×
x close