De la nașterea lui Iisus Hristos și până la popularul personaj Moș Crăciun, în multe case familiile împodobesc brazi, își fac cadouri și se bucură de preparate tradiționale.
Daca iubiți Crăciunul citiți în cele ce urmează top 25 curiozități şi lucruri interesante pe care probabil nu le știați:
1. Oamenii de știință americani au calculat că Moş Crăciun ar trebui să viziteze 822 de case pe secundă pentru a putea împarți cadouri pentru toată lumea, deplasându-se cu o viteză de 1046 km/s.
2. Imaginea lui Moș Crăciun nu a fost mereu cea pe care o cunoaștem. Deși se crede că ar fi fost creată în scop de marketing de Coca Cola, imaginea Moșului este, de fapt, inspirată de un poem din anul 1820. În 1860, un caricaturist american desenează celebra imagine a bătrânului în costum roșu cu alb.
3. Obiceiul ciorapilor atârnați în bradul de Crăciun sau de șemineu, precum şi pregătirea ghetuțelor de Sf. Nicolae, vine de la o tradiție olandeză conform căreia oamenii lăsau în faţa casei încălțăminte plină cu mâncare pentru măgarii Sfântului Nicolae. Acesta lăsa cadouri în schimb.
4. Beculeţele de Crăciun au fost inventate de americanul Edward Johnson în 1882.
5. Abrevierea Xmas nu este una nereligioasă. Litera “X” este o abreviere în limba greacă pentru “Hristos”, folosită încă din secolul XI.
6. În 1999, locuitorii statului Maine au realizat cel mai mare om de zăpadă din lume. Acesta avea 35 m înălțime.
7. “Jingle Bells” este primul cântec fredonat în spațiu, pe 16 decembrie 1965 de către astronauții Tom Stafford şi Wally Schirra, ai misiunii Gemini 6.
8. Moş Crăciun este cunoscut sub diverse nume: Kriss Kringle (Germania), Le Bafana (Italia), Pere Noel (Franța) sau Deushka Moroz (Rusia).
9. Începând cu 1947, autoritățile din Oslo trimit în perioada Crăciunului un brad celor din Londra, în semn de mulțumire pentru ajutorul acordat în cel de-al doilea Război Mondial.
10. În Biblie nu există nici o referire la îngeri cântând în ziua nașterii lui Iisus.
11. Prima atestare scrisă a Crăciunului este într-un pamflet german din 1570.
12. Anual, doar în SUA, se trimit aproximativ 3 miliarde de felicitări de Crăciun.
13. Conform Guinness World Records, cel mai mare brad de Crăciun din lume a avut 67 de metri înălțime şi a fost împodobit în orașul Seattle în 1950.
14. Culorile tradiționale ale Crăciunului nu sunt roşu şi alb, cum ar crede unii, ci roşu, verde şi auriu; roșul reprezintă sângele lui Isus Hristos, verdele reprezintă viaţa şi renașterea, iar auriul reprezintă lumina şi bunăstarea;
15. Se spune ca primul om care a împodobit un brad de Crăciun a fost Martin Luther (1483-1546). Conform legendei, acesta a fost atât de impresionat de strălucirea stelelor printre ramurile brazilor încât a luat unul acasă şi l-a împodobit cu candele, pentru a împărtăși frumusețea ce a văzut-o împreună cu familia sa;
16. Conform unui top al celor mai bogate personaje fictive, realizat de revista Forbes, Mos Crăciun ocupa prima poziție.
17. În Islanda există 13 Moși Crăciun. Pentru copii care au fost cuminți aceștia vor lăsa cadouri, iar celor obraznici le vor face farse.
18. În Canada, Moş Crăciun are propriul să cod poștal, H0H 0H0 (HO HO HO ).
19. În lume există două insule numite Crăciun (Christmas), una în Oceanul Pacific iar cealaltă în Oceanul Indian.
20. Tradiția cadourilor este inspirată de la romani care își făceau cadouri între 17 și 25 decembrie, atunci când se sărbătorea Saturnalia.
21. 56% dintre americani îşi colindă întotdeauna animalul de companie de Crăciun.
22. În condiţii naturale un brad are nevoie de cel puţin 15 ani pentru a putea ajunge la dimensiunea optimă pentru a putea împodobi casa de Crăciun.
23. Prima celebrare a Crăciunului în Marea Britanie a avut loc în anul 521, în localitatea York.
24. Cel mai mare cadou de Crăciun primit de cineva este Statuia Libertății. Francezii au dăruit-o americanilor în 1886.
25. Renul Rudolf, despre care se spune că este preferatul lui Moş Crăciun, a fost "inventat" în anul 1939 de către Robert May, care lucra pentru un magazin. Înainte de acesta Moş Crăciun avea 8 reni: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner și Blitzen.
Oricum ar fi Crăciunul, cu tradiții sau fără, rămâne cea mai frumoasă sărbătoare din an, locul unde cu toții ne adunăm acasă, acolo unde sunt cei dragi nouă, armonia şi iubirea în toate formele ei. Sărbători fericite!