O investigaţie realizată de echipa de jurnalişti coordanată de Cătălin Tolontan arată că artistul Ioan Gyuri Pascu a frecventat în ultimii ani un cult care promova faptul că medicina clasică nu ajută oamenii. Cultul, cu 3 milioane de adepţi în toattă lumea, era condus de un personaj controversat, maestrul Dang.
Citiţi mai jos investigaţia tolo.ro realizată de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan:
''Nu doar autoritățile ascund lucruri în legătură cu moartea lui Gyuri Pascu. Inițial, publicului i s-a spus că a fost un apel la 112 în cazul Pascu. Presa și, mai apoi, STS au arătat că au fost trei apeluri: 03:23, 04:42 şi 04:53.
La început, Ambulanța a spus că echipajul a ajuns la timp.
Directorul Alis Grasu a umplut ecranele televiziunilor, acuzând un atac la adresa sa și a medicilor.
Contrazisă de datele STS, Alis Grasu a fost silită să admită că între cel de-al doilea apel disperat și momentul în care salvarea a ajuns a trecut aproape o jumătate de oră! A recunoscut posibilitatea ca omul ei să fi falsificat ora din registru.
Nu e nicio cruciadă împotriva medicilor!
Jurnaliștii află, verifică și publică dacă e relevant pentru viața oamenilor.
Proba stă chiar în istoria tristă de azi.
Care nu e nici un atac la adresa unei mișcări spirituale, cult sau sectă, în funcție de definiția celor a căror relatare o veți parcurge.
Într-o țară democratică, libertatea de asociere și de practică legală a oricărui cult este sacră. Nimeni nu poate fi judecat sau discriminat pentru convingerile sale religioase.
Precizarea e necesară, de vreme ce, în România, tema ritualurilor spirituale sau a cultelor alternative e puțin prezentă în sfera publică. Și, pentru că ceea ce nu cunoști te sperie, de aici apare tentația incriminării.
Nu e cazul.
Articolul nu e împotriva nimănui.
Dar el descrie fața secretă a suferinței lui Gyuri Pascu. Și a întâmplărilor din noaptea de 25 spre 26 septembrie 2016.
”ÎMI PARE RĂU CĂ N-AM PUTUT SĂ-L AJUT”
”Gyuri a fost un om de o bunătate dusă până la credulitate”, spune omul de la masa scundă.
Ne privește fix.
Este unul dintre cei care l-au cunoscut pe Gyuri cel mai bine în această viață. Întâmplările i-au apropiat, i-au depărtat și acum îi aduc din nou aproape, în regretul că ”n-am fost în stare să-l ajut, să-l scot din lumea aceea periculoasă în care intrase”.
”De când a murit, n-am dormit de două nopți. M-am gândit dacă să vă caut să vă spun ceea ce știu. Pentru că nu-mi doresc ca imaginea lui să sufere. Pur și simplu, Gyuri a fost o victimă a propriei bunătăți”.
Întâlnirea are loc în Bucureștiul măcinat de lucrări și zguduit de zgomotul claxoanelor care-ți străpung parcă pielea. ”Cu ce nebunie și toxicitate e în jur, e și normal să căutăm ieșire într-o zonă spirituală”, zâmbește el amar.
Asta a făcut Gyuri Pascu.
După despărțirea de ”Divertis”, în ultimii aproape 15 ani, actorul și cântărețul a fost într-o căutare a liniștii, a bucuriei și a împlinirii. ”El a ajuns însă aici”, pune degetul prietenul său pe o hartă colorată a lumii.
Continuarea, pe tolo.ro.