Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a clasat cazul Măciuca, arătând că ”este legal ca oamenii internați în centre de protecție, în acest caz unul dedicat oamenilor cu dizabilități neuropsihice, să presteze munci în favoarea șefilor acestor centre”, se arată într-un articol publicat pe tolo.ro.
Pe 15 februarie 2017 Fundaţia Centrul de Resurse Juridice a depus un denunț penal privitor la felul în care sunt tratați cei internați în Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca. Gazeta a intrat în posesia ordonanței prin care procurorii clasează cazul.
În document, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea spune că ”ne sesizasem din oficiu la data de 23 ianuarie în urma unor articole publicate în mass-media”. Procurorii au fost pe 23 ianuarie 2017 la centrul Măciuca și susțin că ”toate cele 10 saloane în care se aflau beneficiarii erau mobilate în mod corespunzător” și că era curat.
Și că ”nu există paturi de fier”.”S-a constatat că în saloane exista o temperatură ambiantă corespunzătoare, provenind de la sistemul de încălzire centralizat deservit de o centrală termică ce funcţionează cu combustibil solid. Nu au fost identificate cu ocazia verificărilor obiecte de imobilizare a beneficiarilor, constând în curele, chingi, sfori, etc”
Ziarul scrisese în mod explicit și repetat că imaginile cu oameni legați cu chingi sunt din toamna lui 2016 și că, între timp, centrul s-a renovat.
Interesant e că procurorii au cercetat faptele din trecut luând în calcul condițiile din prezent.
Inspectorii trimiși la Măciuca de către ministrul Lia Olguța Vasilescu susțin și ei că lucrurile sunt în regulă la Măciuca. Dincolo însă de constatări și de felul în care au cercetat reclamația ONG-ului și relatările de presă, lucruri care țin de profesia procurorilor, relevant este altceva.
Citește continuarea pe tolo.ro.