Antena 3 CNN Actualitate Tinerii români învaţă să facă radio, într-un sat din sudul Franţei

Tinerii români învaţă să facă radio, într-un sat din sudul Franţei

3 minute de citit Publicat la 13:29 20 Aug 2008 Modificat la 13:29 20 Aug 2008
Tinerii români învaţă să facă radio, într-un sat din sudul Franţei
Un sat din sudul Franţei, în plină vară, înseninatde soare şi bătut de un vânt cald. Străduţe aproape pustiişi case din piatră cu flori la geam. Aşa aratăSaint-Julien-Molin-Molette, o localitate din masivul central Pilat, situatăîn apropiere de valea Ronului, la aproximativ 60 de kilometride Lyon.

Cu doar 1.180 de locuitori, satul are dimensiunile unuicartier din Bucureşti. Numai că aici nu regăseşti aglomeraţia unei metropole, ci liniştea necesară creaţiilor artistice. Tocmai de aceea, satul e locuit înmajoritate din artişti, retraşi din tumultul marilor oraşe,într-un loc unde pot crea, unde pot trăi mai aproape denatură.

În ciuda dimensiunilor reduse, Saint-Julien-Molin-Moletteeste un loc în care se desfăşoară an de an mai multeactivităţi culturale, care reunesc oameni din toate părţilelumii, de toate vârstele şi culorile.

Anual, postul de radio local găzduieşte un stagiu deradiojurnalism destinat tinerilor din România, Franţa şiGermania. Tinerii, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 deani, se întâlnesc şi învaţă să facă emisiuni deradio în direct, în limba franceză, învaţă sălucreze în echipă, să secunoască şi să comunice, depăşind barierele lingvistice.Emisiunile realizate sunt în direct şi abordează teme dincele mai diferite, în funcţie de ideile şi imaginaţiatinerilor care le realizează. Este o posibilitate de-a experimenta,de a se "juca" cu radio-ul, de a transmite celorlalţipuţin din cultura şi din experienţa fiecăruia. Toate sedesfăşoară sub supravegherea unor jurnalişti experimentaţi, careau grijă ca tinerii să înveţe cum se face un reportajpertinent, cum se aleg melodiile, cum se leagă subiectele pentru oemisiune.

Anul acesta, la stagiu au participat cinci tineri din Bucureştişi Timişoara, coordonaţi de jurnalistul Sorin Bogdan, de la Antena3. Deşi participanţii din Franţa şi Germania au fost puţini lanumăr, echipa formată din Alexandra, Ela, Olga, Magda, Mircea,Florin, Sandra şi Frederic, a reuşit să realizeze trei emisiuni acâte 45 de minute, în direct, în limba franceză,cu reportaje diverse, interviuri, muzică şi rubrici speciale.Emisiunile, numite Trideal, au arătat cum tinerii din trei ţăridiferite pot avea idei şi idealuri comune, ei încercândsă descopere o părticică din lume prin intermediul radioului.

Iar părticica de lume numită Saint-Julien-Molin-Molette s-adovedit a fi foarte generoasă în subiecte şi lucruri dedescoperit, fiind un loc în care poţi întâlnioameni din toată lumea. Bunăoară, de câţiva ani, înacest sat se instalează un "şantier internaţional", undetinerii vin să ajute la construcţia drumului de-alungul râului. Ei au un program foarte încărcat, setrezesc dimineaţa la ora şase şi lucrează până la prânz,după care vizitează împrejurimile şi relaţionează culocalnicii. Adolescenţi din SUA, Franţa, Italia, Coreea, Ucraina,Angola învaţă să trăiască şi să muncească împreună,să se cunoască şi să cunoască limba şi cultura franceză,descoperă că sunt diferiţi, dar că pot depăşi aceste diferenţe.Clişeele culturale şi prejudecăţile despre celălalt sunt uşor,uşor înlăturate. Unele obicieuri, specifice anumitor popoare,precum pupatul pe obraz al francezilor, sunt adoptate şi deceilalţi. Toţi pleacă de aici mai deschişi, mai bogaţi.

Alt tip de oameni cu care te poţi întâlni laSaint-Julien-Molin-Molette sunt pelerinii care merg la Santiago deCompostella. Satul, şi, în special sediul Radio d'Ici, este unloc de oprire pentru ei, un loc unde găsesc adăpost, un pat şihrană. Instalat într-o fostă şcoală, sediul radio-uluidispune de mai multe camere pe care le poate pune la dispoziţiapelerinilor pentru o sumă modică, de numai 9 euro.

Pelerinii sunt nişte oameni cu o aură specială. Majoritatea,trecuţi de prima tinereţe, sunt oameni care merg pe jos pânăla Santiago de Compostella, în Spania. Ei pornesc din Germania,Belgia, Elveţia sau Franţa. Adesea în cuplu, alteori singuri.Merg acolo pentru a se reculege, pentru a se regăsi, pentru areflecta. Drumul este cel mai important. Au ocazia să privească înjur, să vadă frumuseţile ţărilor prin care trec, să se bucurepe îndelete de fiecare floare şi fir de iarbă. Unii intră învorbă cu localnicii, alţii preferă să petreacă timpul cu eiînşişi, în linişte. Să mediteze. Când vorbeşticu un pelerin, ai senzaţia că eşti în prezenţa unui om careşi-a atins pacea sufletească. Ei vorbesc domol şi îţizâmbesc, dăruindu-ţi parcă puţin din seninătatea lor.

Ca stagiar la Radio d'Ici, nu obţii doar un atestat şi niştecunoştinţe practice despre cum se montează reportajele radio. Şi aceste lucruri auimportanţa lor, fireşte, însă lucrul cel mai important cucare pleci este senzaţia că ai reuşit să te apropii de oameni cuo cultură şi tradiţie diferite, că ai împărtăşit cu eimomente frumoase şi că, împreună, aţi realizat ceva. Rămâidesigur şi cu multe cunoştinţe "uzuale" de limbi străineşi cu amintiri hazli. Vei ştii, astfel, în mod sigur, că"prost" înseamnă în nemţeşte "noroc"iar "cendrier" se spune în franceză la "scrumieră".Sunt, de altfel, printre cuvintele cele mai folosite, într-ungrup de tineri care fac "brainstorming" în treilimbi.

Privit pe hartă, Saint-Julien-Molin-Molette este doar un sat dinFranţa. Din interior însă, lucrurile se văd altfel. Acolo,în fiecare zi, cineva şi-ar putea lua chitara să cânteo melodie de Georges Brassens, oamenii strânşi în jurulmesei vor discuta, la un pahar de vin roşu, despre artă, politicăsau treburi casnice, iar tineri din toată lumea vor învăţasă se cunoască şi să comunice.

Magda Bucur, Antena3.ro

×
x close