Antena 3 CNN Actualitate Tinerii ieșiți de pe băncile școlilor nu se grăbesc să muncească. Specialist HR: "Ne aflăm într-o piață a muncii în schimbare"

Tinerii ieșiți de pe băncile școlilor nu se grăbesc să muncească. Specialist HR: "Ne aflăm într-o piață a muncii în schimbare"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:39 16 Sep 2023 Modificat la 08:39 16 Sep 2023

Rata șomajului în rândul celor cu vârste până în 24 de ani a crescut la 22%.

Angajatorii reclamă că tinerii au pretenții exagerate, deși nu au vechime și experiență.

Mulți cer salarii pe care le primesc cei cu o vechime în muncă de peste 10 ani.

La rândul lor, tinerii se plâng că li se oferă salarii mizerabile din care nu ar reuși să supraviețuiască.

Citește și:  Ea este Rowena, tânăra născută într-o familie de rromi argintari, care a ajuns să lucreze pentru Google, în New York: "Sunt liberă să decid cine sunt, în fiecare zi"

Astfel, mulți preferă să fie întreținuți de părinți.

"În urmă cu 10, 20 de ani, părinții noștri nu ne ofereau varianta de a mai sta puțin până să intrăm în câmpul muncii și de a ne putea susține financiar.

Părinții noștri erau cei care ne trimiteau la școală, ne ofereau ceva bani în timpul facultății, iar noi eram nevoiți să ne descurcăm.

Plus că, atunci se cerea foarte multă experiență și locurile de muncă erau mult mai puține față de joburile disponibile astăzi.

Este clar că ne aflăm într-o piață a muncii în schimbare, într-o schimbare de educație în primul rând și asta vine de acasă, nu doar de la școală.

Atâta timp cât de acasă li se spune, "mai stai puțin, lasă ca m-am chinuit eu, nu te chinui și tu", iar piața este foarte darnică cu joburile, aceștia nu-și găsesc suficientă motivație să se apuce de treabă imediat după terminarea facultății, nu mai zic imediat după terminarea liceului.

Soluția este un echilibru între cele două abordări. Angajatorii sunt cei din generația noastră care așa au dobândit experiență, încă de la debut.

Și angajatorii ar trebui să înțeleagă că vremurile s-au schimbat și că niște programe prin care joburile să devină mai atractive.

Tinerii trebuie să înțeleagă că realitatea este alta și că cu cât încep mai repede să activeze în piața muncii, cu atât șansele lor de a reuși sunt mult mai mari.

Cred că un echilibru între cele două ar fi foarte bun", a spus Aida Chivu, specialist în consultanță HR, la Antena 3 CNN.

×
x close