Monede rare, iatagane despre care am citit în cărţile de istorie şi unul dintre cele mai vechi cranii de Homo Sapiens din Europa sunt doar câteva dintre piesele de valoare care se află în muzeul regional al Olteniei, din Craiova.
Restaurat recent, muzeul adăposteşte piese unicat de mare importanţă culturală şi istorică.
"
De-a lungul timpului, până în prezent, muzeul a adunat aproximativ 250.000 de piese de patrimoniu, dintre care 700 sunt clasificate oficial la categoria tezaur", a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.
Printre comorile din muzeul Olteniei se numără şi iataganul lui Iancu Jianu, care poartă semnătura haiducului, dar şi tezaurul de la Dudaşul schelei, vistieria Ţării Româneşti din prima jumătate a secolului al XV-lea, îngropată de fiul lui Mircea cel Bătrân.
Clădirea în care se află muzeul a fost iniţial construită cu alt scop. În 1906, a fost şcoală de fete. Apoi, pentru scurt timp, a ajuns şcoală de băieţi.
Abia în 1915 clădirea a fost transformată în muzeu de antichităţi pentru câteva colecţii private. Multe dintre piesele rare sunt în proces continuu de restaurare, cum e şi Tetraevanghelierul bizantin din secolul al XII-lea.
Restaurarea muzeului a costat, până acum, 11 milioane şi jumătate de euro, bani proveniţi din fonduri europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean.
Conducerea muzeului speră să obţină o finanţare de alte câteva milioane, cu ajutorul autorităţilor, pentru a termina şi expoziţia permanentă.