Antena 3 CNN Actualitate Un tezaur fascinant, descoperit de doi tineri într-o pădure din Dâmboviţa. ''Când a ajuns şi a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele”

Un tezaur fascinant, descoperit de doi tineri într-o pădure din Dâmboviţa. ''Când a ajuns şi a văzut ce era în groapă, nu-şi mai găsea cuvintele”

1 minut de citit Publicat la 09:10 20 Feb 2016 Modificat la 09:10 20 Feb 2016
monede vechi.jpg
Descoperirea a fost făcută în 16 februarie, într-o pădure din comuna Măneşti, Dâmboviţa, de doi tineri pasionaţi de ''comori vechi'', Daniel Matei şi Florin Kiritescu.

Aceştia au găsit un tezaur medieval format din 3 ulcele îngropate împreună. Aceştia au predat tezaurul, alcătuit din peste 6000 de monede, Muzeului de Istorie din Târgovişte, care a şi început restaurarea lui.

''Până în momentul de faţă am identificat 6665 de monede. Este posibil ca numărul lor să mai crească pentru că mai sunt unele lipite de fundul unui vas de ceramică. Fiind monede mici, de 0,2 grame, 0,3 grame şi corodate, este posibil să nu poată fi recuperate chiar toate '', a declarat pentru Descoperă Irina Cârstina, doctor în istorie şi muzeograf la Muzeului de Istorie din Târgovişte.

Tezaurul este alcătuit în totalitate din monede de argint. Doar două monede nu sunt otomane - una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764.

''Piesa cea mai frumoasă din tezaur este o monedă otomană de 40 de parale, care cântăreşte 18 grame şi are o dimensiune de 40 mm. A fost emisă de sultanul Selim al III-lea în 1792. S-a păstrat foarte bine şi este foarte frumoasă. Tezaurul nu este valoros financiar, ci istoric, pentru că monedele sunt din perioada războaielor ruso-turce, când au avut loc puternice frământări sociale'', a mai precizat dr. Irina Cârstina.

Potrivit acesteia, tezaurul este impresionant şi prin mărimea pieselor, în Muzeului de Istorie din Târgovişte mai exitând ale patru tezaure cu monede otomane, dar care nu conţin mai mult de 50 de piese.

×
x close