Antena 3 CNN Actualitate Testul Papanicolau, inclus în programul de sănătate

Testul Papanicolau, inclus în programul de sănătate

Testul Papanicolau, inclus în programul de sănătate
13 Sep 2007   •   10:51

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a introdus în programul de evaluare a sănătăţii a testului Papanicolau. Jurnaliştii de la ?Gardianul? spun că l-au convins pe ministru de necesitatea acestui test, foarte eficient în descoperirea cancerului de col uterin. Papanicolau va fi introdus de anul viitor în două etape. Testul este eficient în descoperirea cancerului uterin în formă incipientă. Până acum, programul de evaluare a stării de sănătate a cuprins analize medicale generale, care nu permiteau decât un diagnostic evaziv, iar prin introducerea acestui test medicii speră ca numărul pacientelor cu afecţiuni de col uterin să scadă.

În România, procentul de mortalitate în cazurile cancer de col este cu mult peste media europeană. Costul testului Papanicolau este în acest moment 50 lei şi echivalează cu suma totală alocată celor nouă analize gratuite din programul de evaluare a sănătăţii populaţiei.

În prima etapă, de gratuitatea testului Papanicolau vor beneficia pacientele care prezintă risc de cancer de col. În această categorie sunt incluse femeile care au antecedente în familie, care au inceput viata sexuala mai devreme de 16 ani, au făcut mai mult de trei întreruperi de sarcină.

În timp, programul va fi generalizat la toate femeile. Totodată, ministerul sănătăţii a decis să includă în pachetul de bază de servicii medicale planificarea familială, adică educaţia şi distribuirea gratuită a contraceptivelor şi cele de asistenţă a gravidei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close