Antena 3 CNN Actualitate Testul Babeş Papanicolau, încadrat greşit: Scade numărul laboratoarelor care oferă analize gratuite

Testul Babeş Papanicolau, încadrat greşit: Scade numărul laboratoarelor care oferă analize gratuite

Testul Babeş Papanicolau, încadrat greşit: Scade numărul laboratoarelor care oferă analize gratuite
22 Apr 2010   •   14:59
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Numărul laboratoarelor acreditate de Casa de Asigurări ar putea să scadă drastic în urma unei ?găselniţe? apărute în noul contract cadru pe 2010, semnat în 14 aprilie, avertizează medicii.

Introducerea testului Babeş Papanicolau în pachetul de servicii medicale de bază pe care trebuie să le ofere orice laborator în contract cu Casa de Asigurări ar putea duce la scăderea numărului de laboratoare acreditate, spun medicii. Acest lucru s-ar traduce pentru pacienţi printr-un acces mai dificil la analizale gratuite, decontate de Casa de Asigurări.

Potrivit unor medici specialişti de laborator, testul Babeş Papanicolau, introdus în noul contract cadru printre serviciile de bază pe care trebuie să le ofere laboratoarele pentru a fi acreditate, este încadrat greşit la examene din secreţii vaginale, când, de fapt, este un test citohormonal.

Problema în acest caz este că, pentru efectuarea testului, laboratorul trebuie să aibă un medic anatomo patolog. În condiţiile în care specialiştii în anatomo-patologie sunt puţini în România în raport cu numărul de laboratoare, multe dintre acestea s-ar putea vedea în situaţia de a nu mai obţine acreditarea şi contractul cu Casa de Asigurări, care decontează preţul analizelor, pacientul beneficiind astfel de teste gratuite.

Rezultatul? Multe laboratoare ar putea rămâne doar în sistemul privat, unde pacienţii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani la fiecare set de analize, chiar şi atunci când au trimitere de la medicul de familie.

Citeşte contractul cadru pe 2010 (pdf)

Subiectul ne-a fost semnalat pe adresa redacţiei de un cititor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: laborator
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close