„Testare gratuită nu se efectuează. Ministerul Sănătății a declarat că testele vin gratuit, dar farmaciile pot avea dreptul să impună o taxă. (...) 60 de lei de persoană.”, spune o farmacistă.
O altă farmacistă explică de ce oamenii care vor să se testeze trebuie să plătească:
„Nouă nu ne plătiți contribuții de sănătate în fiecare lună, dar serviciul medical trebuie să-l plătiți.”
La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Sănătății a anunțat că va face posibilă testarea pentru COVID-19 și în farmacii. La momentul respectiv, 106 locații din toată țara primiseră gratuit teste.
„În acest fel creștem accesul la testare și facem acest proces mai ușor pentru toți românii.” anunța în acel moment secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.
„În cazul în care nu ești vaccinat, să știi că după testare farmacia va trimite datele tale în sistemul CoronaForms și în acest fel îți poți descărca certificatul digital din platforma certificate-covid.gov.ro. Documentul, în urma testării rapide, are o valabilitate de 48 de ore”, mai preciza Andrei Baciu.
Testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile COVID-19
Doar 1 din 2 persoane confirmate pozitiv la testarea RT-PCR este identificată corect și de testele rapide. Este rezultatul îngrijorător al unui studiu demarat de o reputată rețea de sănătate din România.
Concret, în cazul a 1.099 de persoane cu simptome s-au recoltat probe, atât pentru testarea RT-PCR, cât și pentru testarea cu teste rapide.
Deși la testul RT-PCR toate aceste persoane au ieșit pozitive, în cazul testelor rapide, doar 53% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv.
Medicii avertizează că această metodă de identificare a infectării cu COVID-19 garantează doar pe jumătate că infectații sunt depistați la timp, astfel ei putând răspândi foarte ușor virusul în comunitate.
Peste 66% din testele raportate oficial sunt acele teste rapide, iar testarea la nivel naţional rămâne una foarte scăzută la noi în ţară, astfel că avem şanse mari să ne imunizăm mai debgrabă pe cale naturală decât prin vaccinare.
Totuşi, pentru ca testul rapid de depistare a COVID să fie făcut corect, este foarte important cum se face recoltarea, atrage atenţa medicul Radu Ţincu.
"Depinde cum recoltăm testul. E extrem de important ca el să fi recoltat corect şi depinde când îl recoltăm.
Dacă am avut un contact cu o persoană bolnavă ieri, de exemplu, degeaba recoltăm testul a doua zi, pentru că e nevoie de o perioadă de câteva zile pentru a avea suficientă încărcătură virală şi a deveni pozitiv testul.
Testul suprem pentru diagnostic îl reprezintă în continuare testul PCR.
În schimb, dacă testul rapid este pozitiv, de cele mai multe ori el este confirmat ulterior de testul PCR, deci pozitivitatea unui test nu este fals pozitivă", a explicat medicul ATI Radu Ţincu, vineri, la Antena 3.