Pe cofrajul pentru ouă este specificat termenul de valabilitate prin care furnizorul garantează că ouăle pot fi consumate până la data respectivă, în condiții de depozitare optime.
Ouăle proaspete poți fi păstrate în frigider între trei și cinci săptămâni dacă stau la o temperatură de cel mult patru grade. Cu toate acestea, este bine să le verifici înainte de a le consuma dacă știi că sunt de ceva timp în frigider.
Ouăle pot fi folosite în siguranță și după ce trece termenul de valabilitate, dacă acestea sunt gătite bine, dar cel mai bine e să le verificați printr-un test rapid de prospețime.
Testul rapid care îţi arată dacă ouăle sunt stricate sau nu
Ouăle vechi sau stricate pot fi extrem de periculoase pentru consum, drept pentru care este absolut necesar ca verificarea acestora să se facă înainte.
Testul rapid cu paharul cu apă: Umple un pahar cu apă rece și adaugă ouăle. Dacă ouăle se așează pe fundul paharului și rămân în poziția orizontală, sunt proaspete. În cazul în care ouăle se ridică la suprafață sunt foarte vechi şi se recomandă aruncarea lor imediată.
Dacă stau într-o poziție verticală pe fundul paharului sunt vechi de 2-3 săptămâni, de aceea ar trebui evitate. Daca stau pe fundul bolului într-o poziție oblică au aproximativ 7 zile, potrivit topingrediente.com
Ouăle se ridică la suprafața apei, adică cele stricate, pentru că, după o perioadă de timp, umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.