Fostul premier Adrian Năstase află pe 23 iulie, dacă va fi eliberat. Termenul a fost astfel devansat, după ce
luni instanţa a decis ca magistraţii Judecătoriei sectorului 4 să se pronunţe pe 9 septembrie, dacă acceptă sau nu cererea de eliberare a fostului premier.
Săptămâna trecută comisia de la Penitenciarul Jilava a dat aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.
Fostul premier a primit un spor de 6 luni de închisoare după contopirea pedepselor în dosarele Trofeul Calităţii şi Zambaccian.Are astfel o pedeapsă totală de 4 ani şi şase luni, din care va executa doar o treime şi din care i se vor scădea zilele deja petrecute în penitenciar. Pe 8 mai, Tribunalul Bucureşti a decis ca Adrian Năstase să execute patru ani de închisoare, fără a-i aplica un spor de pedeapsă, după comasarea condamnărilor primite de fostul premier în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii".Pe 6 ianuarie, Instanţa supremă i-a condamnat, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.Fostul premier a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" pentru că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.
În dosarul "Mătuşa Tamara", Adrian Năstase a fost achitat definitiv, în septembrie 2012, de Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.