Antena 3 CNN Actualitate Terapia canină pentru pacienți este posibilă și în spitalele din județul Ilfov: „Vine în ajutorul lor în procesul lor de vindecare”

Terapia canină pentru pacienți este posibilă și în spitalele din județul Ilfov: „Vine în ajutorul lor în procesul lor de vindecare”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:52 05 Iul 2024 Modificat la 17:54 05 Iul 2024
BeFunky-collage - 2024-07-05T175201.654
Terapia este implementată în mai multe țări / sursă foto: Antena 3 CNN

Terapia canină, care face diferența în viețile bolnavilor, este acum și în spitalele din Ilfov. Implementată deja în țări precum Germania, Franța, Marea Britanie sau Olanda, terapia asistată de animale vindecă mai ușor pacienții și le scade nivelul de stres, transmit medicii.

Prima ședință de terapie canină de la Spitalul Județean Ilfov le-a adus pacienților zâmbetul pe buze. Cei mai mulți au uitat că au probleme de sănătate.

„Față de cum eram când am venit... nu se compară, dar e o bijuterie acest cățel.  Este o inițiativă foarte bună și mai ales ajută la copii”, spune un pacient.

„Ne-am bucurat că am văzut căței că sunt foarte jucăuși și afectuoși cu noi oamenii. Și e normal să uităm de toate”, spune o altă pacientă.

Medicii spun că, prin intermediul terapiei, stresul, cel mai important factor de risc, este redus.

„Terapia canină, la iubitorii de animale, ne scoate cel mai important factor de risc, stresul și, ca atare, și frecvența bolilor cardiovasculare, care odată a devenit organică, deja e tardiv și reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale sau agravarea stadiului”, a declarat Saied, cardiolog, Spitalul de Urgență Ilfov.

Ședințele de terapie și activități asistate de animale reprezintă o practică răspândită în centrele și în spitalele din Europa. Programele devin acum o realitate și în spitalele de la noi, după ce Consiliul Județean Ilfov a dat startul proiectului „HAM grijă de tine”.

Proiectul realizat împreună cu Asociația Clubul Câinilor Utilitari este posibil și la Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”, dar şi Spitalul de Obstretică  Ginecologie Buftea.

„Este o campanie de suflet și din suflet pentru oamenii care au probleme de sănătate și este o campanie care vine în ajutorul lor în procesul lor de vindecare, în sensul că se vindecă mai repede”, spune Raluca Băleanu, de la Consiliul Județean Ilfov, Protecția Animalelor.

Specialiștii susțin că terapia are numeroase beneficii pentru sănătatea umană.

„În momentul în care interacționez cu acești căței, în corpul meu se produc niște schimbări chimice, hormonii de stres scad și cresc hormonii care aduc o stare de bine, iar starea de bine va fi direct corelată cu starea mea de sănătate, mă va ajuta să fie mult mai bine”, a declarat Luciana Mihaela Manole,  manager Terapie şi Activităţi Asistate de Animale , Asociaţia Clubului Câinilor Utilitari.

Iar pentru asta sunt pregătiţi doar câinii care au anumite abilităţi, spun specialiştii.

„Începem cu faza de selecție, unde avem un test de personalitate al câinilor, unde evaluăm bagajul genetic cu care vine câinele, să zic de la mama natură și care ne spune, într-adevăr, dacă câinele are capacitatea necesară și, să zic așa, temperamentul potrivit pentru astfel de utilitate”, a declarat Cristian Anghel, Asociația Câinilor Utilitari.

×
x close