Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că Legea bugetului pentru anul 2019 poate fi publicată în Monitorul Oficial în maximum 5 zile de la emiterea motivării de către Curtea Constituţională a României şi astfel se vor putea lua în luna următoare alocaţiile mărite.
"Din momentul în care Curtea motivează decizia, în maximum 5 zile poate fi în Monitorul Oficial bugetul. În luna următoare se iau alocaţiile mărite, pentru că acesta este parcursul. În maximum 4-5 zile preşedintele poate să asigure în Monitorul Oficial publicarea bugetului. (...) Poate că va mai ţine pentru că este dorinţa domniei sale nu de a susţine PNL-ul, de a distruge România", a declarat, miercuri seara, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Antena 3.
Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituţional. Pe 22 februarie, şeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul în curs.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite Parlamentului spre reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019.
"Voi retrimite Parlamentului pentru corectură şi îmbunătăţire Legea bugetului pe anul 2019. Mesajul este simplu: faceţi un buget sănătos pentru România! Parlamentul are ocazia, dar în primul rând responsabilitatea să facă rapid corecţiile necesare, astfel încât bugetul chiar să fie unul pentru dezvoltarea României", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El nu a dorit să comenteze decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea bugetului de stat, însă a subliniat că bugetul pe anul 2019 este bazat pe cifre false şi l-a catalogat din nou drept unul al "ruşinii naţionale".
Bugetul general consolidat pentru 2019 este construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un câştig salarial mediu net lunar de 3.085 lei. Produsul Intern Brut (PIB ) pentru 2019 este estimat la 1.022 miliarde de lei, iar deficitul bugetar este estimat la 2,76% din PIB.
Anul trecut, deficitul bugetului consolidat a fost de 2,88% din PIB, nivel identic cu cel la care s-a închis bugetul şi în anul precedent.