Antena 3 CNN Actualitate Teodora Bertzi vorbeşte despre problema adopţiilor din România

Teodora Bertzi vorbeşte despre problema adopţiilor din România

1 minut de citit Publicat la 13:50 21 Feb 2008 Modificat la 13:50 21 Feb 2008
Teodora Bertzi vorbeşte despre problema adopţiilor din România
Invitata emisiunii LIVE cu Anca Florea de la Radio NewsFm , a fost, joi, Teodora Bertzi care, în prezent, ocupă funcţia de Secretar de Stat la Ministerul Muncii. Teodora Bertzi a vorbit despre problema adopţiilor din România spunând că, în trecut, ?adopţiile întreţineau abandonul, unii părinţi, din sărăcie şi-au abandonat copiii. Un copil trebuie privit însă ca o identitate, care are un trecut, o familie, chiar dacă locuieşte la o alta. Adopţia presupune o foarte mare specializare şi atenţie, la noi abandonul nu mai este la fel de pronunţat ca în trecut, nu mai există o ?piaţă? pentru ele.?

Teodora Bertzi a remarcat cu amărăciune faptul că ?suntem singura ţară din Europa care a dat spre adopţie peste 3.000 de copii. În topul acestor adopţii au fost oraşele Constanţa, Bihor şi Sectorul 2 din Bucureşti. Ne întreceau doar ţările africane şi India. Acum însă, trebuie să avem o viziune europeană, copiii trebuie să ţină legătura cu familia chiar dacă nu se mai află în familia de origine.?

Odată cu noua legislaţie în privinţa adopţiilor, care a apărut în anul 2005, lucrurile s-au îmbunătăţit şi în România pentru că ?nu se vorbeşte despre adopţiile intenationale si fac foarte multe lucruri bune pentru copiii din România. Am intrat în randul lumii, în cel al ţărilor europene?, a spus Teodora Bertzi.

Secretarul de Stat în Ministerul Muncii a precizat că are în lucru un proiect de lege prin care intenţionează să introducă o şcoală a părinţilor şi să organizeze un sistem de îngrijire a copiilor cu vârste cuprinse între 3 luni şi 11 ani.

?Am în lucru un Proiect de Lege pentru organizarea sistemului de îngrijire timpurie pentru copii, de la 3 luni până la 11 ani. Acest proiect reglementează un nou sistem, se vorbeşte despre şcoala părinţilor şi se introduce un nou tip de serviciu, cel de bone, care vor îngriji copii la ele acasă şi nu la copil acasă. Bonle vor îngriji mai mulţi copii simultan, eventual va vorbi cu ei într-o limbă străină. Am lucrat cu experţi finlandezi la acest Proiect de Lege. Părinţii care au copii de acestă vârstă pot fi disponibili în acest fel pe piaţa muncii?, a încheiat Teodora Bertzi.

Antena3.ro

×
x close