Antena 3 CNN Actualitate Temperaturile infernale îi vor chinui pe români până la sfârșitul verii. "Cu siguranță, vor fi stabilite noi recorduri", spune șefa ANM

Temperaturile infernale îi vor chinui pe români până la sfârșitul verii. "Cu siguranță, vor fi stabilite noi recorduri", spune șefa ANM

caldura extrema
Incendiu de vegetație declanșat de căldura extremă. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    14 Aug 2024   •   17:35

Căldura extremă va continua, cu o probabilitate mare, să sufoce România și în următoarele săptămâni.

Avertismentul vine de la Elena Mateescu, director general ANM, după ce meteorologii au prelungit, astăzi, codul portocaliu pentru mai multe județe din țară până vineri și au anunțat temperaturi maxime de peste 40 de grade Celsius.

"Am prelungit avertizarea meteorologică de cod galben și portocaliu și pentru ziua de vineri. Vorbim, în aria avertizată pentru cod portocaliu din partea de vest, sud-vest și sud a țării, de valori de 39 - 40 de grade Celsius. În aria de cod galben, pentru zone din vestul, centrul, sudul și sud-estul României, vorbim de valori între 35 și 37 de grade Celsius.

În acest context, disconfortul termic va fi unul deosebit de ridicat, având în vedere valorile indicelui temperatură-umezeală, care pot depăși pragul critic de 80 de unități, temperaturile resimțite fiind de până la 43 de grade Celsius.

De altfel, la această oră înregistrăm valori de 40 de grade Celsius în sudul extrem, de 39 de grade Celsius la multe stații din partea de vest și sud a țării, iar temperaturile resimțite se situează între 40 până la 43°C.

Șefa ANM spune că vor fi noi recorduri termice până la sfârșitul verii, pentru că, foarte probabil, canicula se va menține

Așadar, o vreme deosebit de caldă, cu nopți tropicale, pentru că și minimele, pe parcursul nopților, vor fi deosebit de ridicate, mai ales în partea de vest, sud-vest și sud a țării, cu valori de 21 - 22 de grade Celsius, posibil chiar spre 24 - 25 de grade în partea de sud-vest a țării.

Cu o dimineață, astăzi, foarte caldă la 46 de stații meteorologice, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru dimineața zilei de 14 august, de când se fac măsurători meteorologice. La cinci stații, am avut recorduri lunare, iar ziua ieri a adus la 46 de stații meteorologice temperaturile maxime cele mai ridicate pentru o zi de 13 august.

Cu siguranță, până la finalul lunii august și, de fapt, al verii 2024, vom mai putea înregistra recorduri la nivelul maximelor și minimelor, pentru că datele arată o probabilitate ridicată de a avea, în continuare, o vreme deosebit de caldă", a spus, la Antena 3 CNN, directorul general al ANM.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close