Taxa pentru serviciile juridice prestate de stat poartă denumirea de taxă judiciară de timbru.
Taxele judiciare de timbru reprezintă plata efectuată de către orice persoană fizică sau juridică, interesată în rezolvarea pe calea justiției a problemelor de natură juridică, plată făcută statului pentru serviciile prestate prin intermediul instanțelor de judecată.
Taxa judiciară de timbru este datorată atât pentru cererile și acțiunile depuse la instanțele judecătorești, cât și pentru cererile adresate Ministerului Justiției și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Taxele judiciare de timbru se stabilesc diferențiat, în funcție de posibilitatea de a evalua sau nu obiectul cererilor și acțiunilor în bani.
Pentru fiecare cale de atac sau fiecare fază procesuală justițiabilul este obligat la plata taxei de timbru, în afara situațiilor prevăzute de lege.
În anumite situații prevăzute clar de lege, acțiunile și cererile depuse la instanțe sau cererile adresate Ministerului Justiției și Parchetului de pe lângă ICCJ pot fi scutite de plata taxei de timbru.
Cine trebuie să plătească taxa de timbru
Reclamantul este cel care plătește taxa la inițierea procesului. Dacă și pârâtul face cereri proprii, va trebui să plătească și el o taxă.
La finalul procesului, partea învinuită va fi obligată să suporte cheltuielile de judecată ale părții câștigătoare, inclusiv taxa de timbru.
Când se plătește taxa de timbru
Taxa trebuie plătită înainte de începerea procesului și trebuie atașată cererii de chemare în judecată la momentul înregistrării la instanță.
În caz de uitare sau necunoaștere, în procesul de regularizare, judecătorul va trimite o notificare indicând suma taxei și solicitând plata în termen de 10 zile de la primirea corespondenței.
Unde se plătește taxa de timbru
Taxa de timbru se plătește la Primăria de la domiciliul plătitorului. De asemenea, se poate plăti online, pe platforma ghiseul.ro, sau prin transfer bancar, dacă sunt cunoscute detaliile contului instituției.
Cât costă taxa de timbru
Modul de calcul și cuantumul taxei judiciare de timbru variază în funcție de natura cererii de chemare în judecată, dacă obiectul este sau nu evaluabil în bani.
În cazul în care obiectul litigiului poate fi evaluat în bani, se va stabili un tarif, în timp ce în cazul unor cereri precum stabilirea paternității, care nu sunt evaluabile în bani, nu se aplică un astfel de tarif.