Antena 3 CNN Actualitate Schimbare pentru toți șoferii români! Vor plăti o nouă taxă sau nu vor mai avea acces în anumite zone ale orașului

Schimbare pentru toți șoferii români! Vor plăti o nouă taxă sau nu vor mai avea acces în anumite zone ale orașului

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 10:00 05 Iun 2023 Modificat la 12:11 05 Iun 2023
sofer masina
Schimbare pentru toți șoferii români! Vor plăti o nouă taxă sau nu vor mai avea acces în anumite zone ale orașului Sursa foto: pexels

Este vorba despre o nouă lege pentru creșterea siguranței în trafic și atingerea obiectivelor privind reducerea poluării, prin care Bucureștiul și anumite municipii mari vor trebui să stabilească, în următorii ani, zone cu emisii scăzute. Legea a fost oficializată cu câteva zile în urmă.

Astfel, în zonele bine stabilite de autorități, vor avea acces doar mașinile care respectă regulile zonei sau cele pentru care se plătește o taxă. 

“În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisii, denumite în continuare ZNSE”, se arată în legea 155/2023. 

Potrivit legii, prin ZNSE se înțelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricții și/ sau taxare pentru accesul autovehiculelor, în vederea îmbunătățirii calității aerului. 

În termen de cel mult doi ani, adică până în vara lui 2025, autoritățile vor trebui să stabilească zone cu nivel scăzut de emisii în București și în municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara. 

Zonele, marcate cu indicatoare, vor fi de două tipuri:  

  • ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor; 

  • ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone (de exemplu, bariere de acces), dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone, prin intermediul poliției locale. 

Șoferii români nu vor putea intra cu mașinile în zonele respective decât dacă vor respecta câteva condiții, scrie avocatnet.ro

  • să respecte standardele de emisii ale zonei; 
  • să achite taxa aferentă zonei, dacă e cazul; 
  • să fie exceptate sau să beneficieze de reducere de până la 100% de la plata taxei. 

Până la sfârșitul anului, adică în cel mult șase lui de la intrarea în vigoare a măsurilor, autoritățile vor trebui să stabilească metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor dar și excepțiile aferente ZNSE.  

Mai mult decât atât, municipiile de reședință de județ vor fi obligate să stabilească, până în 1 noiembrie 2026, benzi dedicate transportului în comun, în baza prevederilor planului de mobilitate urbană durabilă pentru liniile de transport public cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h. 

Totodată, va trebui implementat un plan de mobilitate urbană ce “are ca ţintă principală îmbunătățirea accesibilității localităților şi a conectivității între acestea, dezvoltarea și diversificarea unei oferte de transport (aerian, fluvial şi maritim, feroviar, rutier, pe cablu, nemotorizat, pietonal) bine integrată intermodal şi sustenabilă din punct de vedere social, economic și de mediu”. 

Acest plan va viza toate formele de mobilitate și transport, aici fiind inclus transportul public și privat, de marfă și pasageri, motorizat și nemotorizat, în mișcare sau în staționare. 

×
Etichete: taxă poluare
x close