Polonia a adoptat recent această taxă , mai exact la 1 ianuarie așa că băuturile îndulcite se vor scumpi.Polonia s-a alăturat Franței și Ungariei, țări care aplică taxa pe zahăr de mai mult timp. Ungaria este prima țară din Uniunea Europeană care a apelat la această taxă. În doar câțiva ani, Guvernul de la Budapesta se laudă cu o reducere de 20 procente a consumului de zahăr din băuturile carbogazoase, potrivit Alephnews.ro.
În plus, 40% dintre producători au decis să schimbe rețetele băuturilor. Și Spania aplică această taxă. Inițial, TVA-ul pentru băuturile îndulcite era de 10% însă a fost majorat la 21%, ceea ce va aduce în plus la buget 400 de milioane de euro, potrivit estimărilor specialiștilor.
Consumul de zahăr în România
Taxa pe zahăr a fost propusă și în România, însă nu a ajuns până la aplicare. Potrivit studiilor, peste două treimi dintre români consumă zahăr în fiecare zi, iar un sfert declară că face acest lucru de câteva ori pe săptămână.
Cei mai frecvenți consumatori sunt persoanele tinere și adulte, până în 40 de ani, unde peste 70% consumă zahăr zilnic.
Femeile și persoanele cu venituri medii și mari sunt cele care decid achiziții în funcție de consumul de zahăr într-o pondere mai mare decât media, în timp ce bărbații, mai mult decât media, cumpără alimente indiferent de conținutul de zahăr.
Bucureștenii au declarat într-o proporție ușor mai mare decât media (40%) că și-au redus consumul de zahăr, comportamentul lor fiind diferit față de cel al altor locuitori din mediu urban, care spun, într-o proporție semnificativ mai mare decât media, că au rămas la același consum de zahăr – 57%.