Antena 3 CNN Actualitate Tarifele la gaze şi energie electrică vor creşte în perioada 2013-2015

Tarifele la gaze şi energie electrică vor creşte în perioada 2013-2015

1 minut de citit Publicat la 19:21 07 Feb 2011 Modificat la 19:21 07 Feb 2011
Tarifele la gaze şi energie electrică vor creşte în perioada 2013-2015
Tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI.  Majorările vor fi făcute pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011, urmând să fie definiţi consumatorii consideraţi vulnerabili, care trebuie protejaţi.

Această eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze a fost anunţată, luni seara, de premierul Emil Boc, după negocierile purtate cu FMI.
   
"În domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor întreprinde următoarele măsuri: până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015. Deci, până în luna septembrie se va face această analiză, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015", a declarat Boc.

"De asemenea, până la finele anului 2011 se vor defini de către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană, şi crearea de mecanisme de protecţie a acestora, în perspectiva măsurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a concluzionat premierul.

Mai mult decât atât, ministrul Economiei, Ion Ariton, a anunţat, săptămâna trecută că preţul gazelor va creşte pentru firme, ceea ce va duce la scumpiri în lanţ. Ministrul a vorbit despre liberalizare, dar asta în traducere înseamnă chiar scumpire.

"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton după discuţii de aproape două ore cu reprezentanţii FMI.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat în 2010 că va comanda un studiu referitor la impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.

ANRE obligă aproape toţi producătorii de electricitate din România să aloce o parte a producţiei pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. În acelaşi timp, gazele produse de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş, au preţuri de producţie stabilite de ANRE.

×
x close