Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, ministrului Economiei şi Finanţelor şi a ambasadorilor Italiei şi Canadei la Bucureşti, precum şi a şefului Delegaţiei Comisiei Europene în România.
Prima conectare a Unităţii 2 la Sistemul Energetic Naţional a avut loc pe 7 august. Reactorul 2 a fost conectat pentru prima oară la sistemul energetic naţional în data de 7 august. Pe 26 septembrie, Unitatea nucleară 2 a început să funcţioneze la capacitatea la care a fost proiectată, de 700 MW.
Centrala de la Cernavodă este formată din 2 unităţi. Reactorul 1 funcţionează din 1996 şi asigură aproximativ 10 la sută din consumul naţional de electricitate. Unitatea 2 a fost realizată în baza unui contract încheiat în anul 2003 cu Atomic Energy of Canada. Prin punerea în funcţiune a Unităţii 2, Nuclearelectrica estimează că va creşte ponderea energiei nucleare în consumul naţional până la 18 la sută iar produsul intern brut va creşte cu 0,1 la sută.
Statul român intenţionează să mai construiască alte două reactoare nucleare până în 2015, investiţie estimată la 2,2 miliarde de euro. Până acum 32 de companii sunt interesate să participe la construirea Unităţilor 3 şi 4.
Potrivit Nuclearelectrica, 15 dintre companiile care au ridicat documentele necesare întocmirii ofertelor sunt din România. În urma numărului mare de oferte primite, Comisia de coordonare a procesului de selectare a investitorilor a decis sistarea distribuirii documentelor, începând cu data de 10 octombrie. Construcţia celor două reactoare nucleare va costa aproximativ 2,3 miliarde de euro şi va fi finalizată în anii 2014-2015.
Antena 3