Preşedintele îi cere premierului să ia o dată o decizie: scoate sau nu de la guvernare Partidul Democrat. Şi, dacă se poate, să ia decizia până în Paşti. Primul ministru a fost joi la Cotroceni pentru şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar preşedintele a declarat ulterior presei că a avut o discuţie la final, cu Tăriceanu şi cu politicienii care sunt în CSAT: este vorba despre miniştrii democraţi ai apărării, justiţiei şi internelor, şi de liberalii de la finanţe şi economie. PD transmitea în cursul zilei, prin vicepreşedintele Radu Berceanu, că aşteaptă o mutare din partea PNL.
Preşedintele Băsescu a subliniat că rezolvarea crizei politice actuale se află în mâinile premierului Tăriceanu. Şeful statului consideră că ceea ce stătea în puterea sa a făcut, respectiv consultările cu partidele politice. Preşedintele a ţinut să îi sugereze, totuşi, premierului că trebuie să se grăbească şi să facă un anunţ cât mai curând referitor la noua formulă guvernamentală.
Posibilă retragere a unor trupe româneşti din Irak
Pe de altă parte, în şedinţa CSAT a fost adoptată strategia de utilizare a forţelor armate în afara teritoriului românesc. S-a discutat retragerea a 100 de militari români dislocaţi în Irak sub mandat ONU pentru protecţia personalului Naţiunilor Unite, în Basra. Preşedintele a precizat că, în baza notei prezentate de ministrul Apărării, CSAT consideră că această companie se apropie de încheierea misiunii şi ?vom continua discuţiile cu aliaţii pentru înlocuirea militarilor români cu alţii ai altor state?. În acest fel, pentru prima dată, şeful statului pare să accepte ideea premierului Tăriceanu referitoare la trupele noastre din Irak. Tăriceanu a cerut în repetate rânduri retragerea acestora şi chiar i-a cerut ministrului democrat al Apărării un punct de vedere oficial. Tăriceanu i-a solicitat ministrului şi să demareze consultările cu aliaţii pentru stabilirea unui calendar al retragerii.
Lupta anticorupţie în Energie În CSAT s-a discutat şi bilanţul Ministerului Justiţiei referitor la stadiul luptei anticorupţie. Preşedintele a menţionat că este evident că s-au făcut progrese, ?dar viteza de la inculpare la condamnare este scăzută.
Mi se pare necesar ca în perioada următoare să fie făcută o analiză serioasă asupra a ceea ce s-a întâmplat în Energie din 2000 până în prezent?. Şeful statului spune că nu înţelege de ce de doi ani este tolerat acelaşi sistem.
Legile siguranţeiÎn ceea ce priveşte legile siguranţei, Băsescu a precizat că CSAT a primit o solicitare de la comisiile parlamentare în care se cerea exprimarea unui punct de vedere legat de pachetul de legi. Însă, fiind vorba de o iniţiativă legislativă, CSAT nu are calitatea să facă observaţii la aceste legi, aşa încât sugerează ca fiecare instituţie vizată de respectivele acte normative să îşi transmită observaţiile în Parlament.
Adriana Săftoiu rămâne un bun prieten
?Adriana Săftoiu rămâne un partener care a decis să plece în viaţa civilă. Am tot respectul pentru munca făcută în şapte ani alături de mine şi o asigur că îi voi fi un bun prieten?, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele Băsescu nu a anunţat încă numele viitorului consilier, însă a menţionat că ?nu va fi nici din presă, nici din partid. Nu am nume de dat, dar voi face o nouă nominalizare rapid?, a precizat Băsescu.
Antena3.ro