Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu propune creşterea salariului minim din octombrie. Sindicaliştii au 7 zile să dea un răspuns

Tăriceanu propune creşterea salariului minim din octombrie. Sindicaliştii au 7 zile să dea un răspuns

Tăriceanu propune creşterea salariului minim din octombrie. Sindicaliştii au 7 zile să dea un răspuns
16 Iul 2008   •   15:08

Salariul minim pe economie ar putea creşte din octombrie la 540 de lei. Propunerea a fost făcută de premierul Călin Popescu Tăriceanu, la discuţia cu sindicaliştii. Mai mult, salariul minim se va majora, din nou, în ianuarie, la 600 de lei. Ar urma, mai apoi, o creştere graduală de 100 de lei pe an.

"Având în vedere că în această lună au crescut preţurile la gaze şi în următoarea perioadă ne aşteptăm la un pulseu inflaţionist, vă propunem să acceptaţi un răgaz de două luni, iar salariul minim să fie majorat la 540 lei de la 1 octombrie", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, salariul minim ar urma să ajungă 1.325 de lei în anul 2014, crescând cu 3% pe an.

La întâlnirile cu sindicaliştii, de acum o săptămână, Tăriceanu spunea despre solicitarea acestora că este una legitimă, dar că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează că salariul minim nu poate fi majorat la 540 de lei decât de la 1 iulie şi numai în baza evoluţiei productivităţii muncii, inflaţiei şi creşterii economice. Pemierul declara că această majorare trebuie bine gândită şi intens analizată.



În urma discuţiilor, sindicatele şi-au luat un răgaz de o săptămână, pentru a se discuta la nivelul tuturor confederaţiilor despre propunerea Guvernului. "E prima oară când guvernul Tăriceanu îşi asumă o discuţie foarte serioasă cu privire la obligaţia pe care guvernele din România o au, aceea de a creşte salariul minim astfel încât să reprezinte cel puţin 60% din salariul mediu. Susţinem creşterea salariului minim pe orizontul stabilit, 2014, dar este un document ce trebuie asumat de întreaga clasă politică din România, pentru că ţine de un obiectiv pe termen lung, care are ca scop să pună capăt migraţiei forţei de muncă", a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close