Privitor la reforma sistemului judiciar, primul-ministru a dat asigurări că se doreşte găsirea celor mai bune căi pentru asigurarea unei independenţe reale a justiţiei. Mai mult, premierul a asigurat că fondurile vor permite asigurarea independenţei din justiţie. Membrii CSM vor să stabilească, împreună cu şeful guvernului, o agendă de priorităţi în domeniul reformei sistemului judiciar.
Relaţia dintre premierul Tăriceanu şi Consiliul Superior al Magistraturii a intrat într-o nouă etapă odată cu alegerea noului preşedinte al CSM, Lidia Bărbulescu. Până în acest an, primul ministru a avut mai multe conflicte cu membrii consiliului. Primul a pornit de la telefonul dat de şeful Executivului fostului procuror general Ilie Botoş în ziua reţinerii lui Dinu Patriciu, în mai 2005.
Un an mai târziu, Călin Popescu Tăriceanu a fost menţionat în rapoartele inspectorilor CSM după ce mass-media a relatat despre o întâlnire la Palatul Victoria între premier, ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei şi omul de afaceri Dinu Patriciu.
În 2006, premierul a invitat la Guvern conducerea Consiliului însă judecătorul Dan Lupaşcu a refuzat, spunând că atât timp cât va rămâne în CSM, indiferent de poziţia pe care o va ocupa, nu va accepta subordonarea acestuia în faţa Executivului sau a politicului.
De când este premier, Călin Popescu Tăriceanu nu a răspuns invitaţiei CSM de a participa la bilanţurile activităţii Consiliului.
Luna aceasta, însă, după ce membrii CSM şi-au desemnat noua conducere, primul-ministru i-a invitat la Guvern pe reprezentanţii instituţiilor implicate în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei, la întâlnire participând, printre alţii, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, procurorul general Codruţa Kovesi şi conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate . În urma discuţiilor de atunci, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, alături de reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi cei ai Finanţelor, au decis să aibă o nouă rundă de discuţii, programată pentru joi.
Membri Consiliului Superior al Magistraturii vor să stabilească cu şeful guvernului o agendă de priorităţi în domeniul reformei sistemului judiciar, dar şi să solicite un nou sediu. Pentru actualul sediu, Consiliul plăteşte o chirie lunară de aproximativ 60.000 de euro.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, membru de drept în CSM, nu va lua parte la discuţiile de joi pentru că nu a fost invitată.
Antena 3