EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu: „Eu mi-aș fi dorit ca în perspectiva preluării președinției să ne pregătim. Să renunțăm la acest sistem cu plângeri penale”

Tăriceanu: „Eu mi-aș fi dorit ca în perspectiva preluării președinției să ne pregătim. Să renunțăm la acest sistem cu plângeri penale”

2 minute de citit Publicat la 15:57 29 Oct 2018 Modificat la 15:57 29 Oct 2018
Tăriceanu: „Eu mi-aș fi dorit ca în perspectiva preluării președinției să ne pregătim. Să renunțăm la acest sistem cu plângeri penale”
Foto: captura Antena 3

Călin Popescu Tăriceanu a făcut o serie de declarații referitoare la lucrurile discutate în ședința Birourilor permanente reunite. 

„La ședința Birourilor permanente reunite am avut câteva chestiuni pe care le-am hotărât. În primul rând, am hotărât ca miercuri, la Plenul Reunit, Curtea Constituțională să prezinte raportul legat de referendum, astfel încât procedura să poată fi considerată încheiată. Al doilea subiect important pe care l-am dezbătut și l-am hotărât e cel legat de nominalizările și, în final, votul candidaților pentru instituții care sunt în subordinea Parlamentului, cum este Autoritatea de Supraveghere Financiară sau Consiliul Național al Audiovizualului. După cum știți, a existat un termen de 23 octombrie până la care trebuiau depuse candidaturile. Astăzi, 29, comisiile trebuiau să facă audierea candidațiilor și ulterior să elaboreze raportul. Din păcate, astăzi nu s-au întrunit comisiile pentru audierea candidațiilor și procedura a trebuit să fie reluată. S-a dat un nou termen, 5 noimebrie. Vor putea să-și depună candidaturile până pe 5 și pe 6 va avea loc audierea. Iar pe 7 ar urma să fie o ședință a plenului reunit”, a spus șeful ALDE. 

„Am avut o solicitare din partea doamnei vicepreședinte a Senatului, Gorghiu, referitoare la asistență din partea Comisiei de la Veneția pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Aici au fost puncte de vedere diferite. Eu am menționat faptul că Parlamentul trebuie să-și arate disponibilitatea de a colabora cu Comisia de la Veneția. În timp ce pe legile de reformă ale justiției, avizul Comsiei e unul firesc, având în vedere că aceste legi au incidență cu legislația europeană, pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală, aceste legi sunt strict de competență națională. Dar sigur că această solicitare a doamnei Gorghiu a fost dezbătută. Am cerut din partea departamentelor de specialitate un punct de vedere și am rugat grupurile parlamentare să dezbată această chestiune”, a mai spus Tăriceanu. 

Președintele Senatului a explicat și declarația făcută pe Facebook, în care spunea că România și Guvernul nu sunt pregătite pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene.

„Eu m-am referit în mod clar la faptul că România, din punct de vedere politic, având în vedere că suntem în permanente scandaluri, reclamații, se exportă subiectul politic intern la nivelul Parlamentului European, eu mi-aș fi dorit ca în perspectiva preluării președinției să ne pregătim. Adică să existe un fel de armistițiu cu privire la mijloacele prin care ducem lupta politică. Să renunțăm la acest sistem cu plângeri penale, pe care am văzut că îl practică PNL-ul și domnul Orban cu mare spor. Să renunțăm la mijloacele neparlamentare a luptei politice. Adică să ducem lupta politică în Parlament, nu pe culoarele Parlamentului sau în piețele publice. Să nu exploatăm permanent aceste dispute la nivelul instituțiilor europene. Suntem singura țară care procedează în acest fel. Aceasta era ideea în care spuneam că nu suntem pregătiți”, a mai spus acesta. 

Tăriceanu a vorbit și despre relația sa cu Dragnea, spunând că e normal să aibă opinii diferite fiindcă „nu suntem făcuți din aceeași mamă”. 

„Eu am văzut în ultimele zile zvonuri și zvonurile bat întotdeauna realitatea. Relația din cadrul coaliție nu este nici mai bună, nici mai proastă.

Nu suntem făcuți din aceeași mamă și cred eu că este firesc să avem diferențe de opinie și ceea ce ne diferă ar trebui discutat. Relația nu este nici mai bună, nici mai proastă decât acum câteva zile. Nu văd de ce faptul că avem unele diferențe de poziționare înseamnă că relația din coaliție este deteriorată”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

 

×
x close