Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că ar trebui să existe o comisie parlamentară specială care să verifice activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază, ca şi în cazurile SRI şi SIE.
"Cred că trebuie să existe pentru orice instituţie, în virtutea acestui principiu esenţial, care este de control şi echilibru reciproc al puterilor în stat", a precizat el, răspunzând unei întrebări pe această temă, la finalul audierii sale în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice şi a unor lideri ai acestora.
Potrivit preşedintelui Senatului, "nu trebuie să existe nicio instituţie care să iasă din afara acestui cadru".
"Şi vedeţi că experienţele neplăcute, abuzurile care s-au întâmplat reliefate de protocoalele secrete ne indică faptul că anumite instituţii ale statului au derapat grav de la normele democratice şi legale şi lucrul acesta trebuie să ne pună pe gânduri. Eu cred că dezbaterea din societatea românească care are loc trebuie să fie una care să ne bucure, nu să ne mâhnească. Mă mâhneşte că au existat derapaje, dar trebuie să ne bucure că se conştientizează necesitatea controlului tuturor instituţiilor pentru a le ţine în cadru democratic de funcţionare şi trebuie să avem în vedere (...) că şi alte ţări, cu democraţie mult mai veche, mult mai bine aşezată ca a noastră, cum sunt Statele Unite, au avut probleme de acest gen în perioada administraţiei Nixon. (...) Deci, trebuie să existe instituţii care să aibă o reacţie sănătoasă în faţa acestor derapaje nelegale, nedemocratice şi sigur că aceste comisii au şi ele rolul lor", a argumentat Tăriceanu.
El a spus că în relaţia sa cu reprezentanţii SPP nu a sesizat vreun abuz, motivând că a considerat mereu că trebuie să existe o rezervă de ambele părţi.
"În relaţia mea nu, pentru că eu, spre deosebire de domnul preşedinte Băsescu sau de alţi lideri politici care îndrăgesc această acţiune de a se bate pe burtă cu unii şi cu alţii, după modelul 'sufrageriei lui Oprea', eu nu am acceptat acest comportament, pentru că eu cred că trebuie să existe o anumită rezervă, o anumită reţinere şi o anumită distanţă între cei care ocupă funcţiile democratic alese în stat şi Serviciile, care trebuie să asigure în final siguranţa statului şi a cetăţeanului. Sunt anumite acţiuni pe care eu le-am numite nepotrivite - această convieţuire, această conivenţă poate duce în final la derapajele de care cu toţii astăzi ştim şi care ar trebui să ne facă mult mai precauţi în ceea ce înseamnă funcţionarea acestor instituţii pentru viitor", a explicat Tăriceanu.