Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu cere audierea şefilor serviciilor de informaţii pentru interceptările care apar în presă

Tăriceanu cere audierea şefilor serviciilor de informaţii pentru interceptările care apar în presă

2 minute de citit Publicat la 11:58 21 Oct 2010 Modificat la 11:58 21 Oct 2010
Tăriceanu cere audierea şefilor serviciilor de informaţii pentru interceptările care apar în presă
Foto: Intact Images
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, joi dimineaţă, o conferinţă de presă, în care a vorbit despre interceptările telefonice din dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care au ajuns zilele acestea în presă. Tăriceanu susţine că astfel de acţiuni nu sunt specifice unui stat democratic şi cere audierea şefilor instituţiilor de informaţii la comisiile de specialitate.

Interceptările la care face referire Călin Popescu Tăriceanu surprind numeroase convorbiri telefonice private dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi diverse persoane, inclusiv jurnalişti, care nu par să aibă vreo legătură directă cu dosarul în care este cercetat omul de afaceri.

"Suntem în situaţia în care nu o dată în România astfel de transcrieri au apărut în presă fără ca dosarul să fie trimis la procuratură. Ne punem întrebarea foarte serioasă ce se întâmplă în România cu această justiţie care funcţionează după modelul Big Brother", susţine Tăriceanu.

Liderul deputaţilor liberali este de părere că şefii instituţiilor de informaţii ar trebui audiaţi la comisiile de specialitate pentru a se stabili cum ajung să se scurgă astfel de informaţii.

"Audierea şefilor instituţiilor de informaţii, al SRI, la comisiile de specialitate pe această temă ar fi utilă, pentru a vedea cum s-au scurs aceste informaţii, dacă de la servicii, dacă nu, atunci rămâne că de la Procuratură", a spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Audierea şefilor de servicii ar fi utilă


Atentat la drepturile omului

Călin Popescu Tăriceanu mai susţine că trebuie aflat cine aprobă şi la cererea cui se fac astfel de interceptări, în condiţiie în care o mare parte dintre ele nu par să aibă vreo legătură cu dosarul în care sunt anchetate respectivele persoane. În opinia liderului liberal, astfel de practici reprezintă un atentat la drepturile omului.

"Cum au ajuns instituţiile statului să fie folosite ca instrument de poliţie politică? Intrăm încet dar sigur în sistemul dinainte de '89. Este nespecific unui stat democratic şi reprezintă, după părerea naostră, un atentat la drepturile omului, la viaţa privată. (...) Orice cetăţean poate ajunge să fie supus acestui abuz al interceptărilor", a spus Tăriceanu.

De altfel, liderul liberal a precizat în timpul conferinţei că este convins că şi telefonul său este ascultat.

Fostul premier al României a ţinut să mai precizeze că nu este un susţinător al lui Sorin Ovidiu Vîntu, ci apără un principiu legat de fundamentele liberalismului.

"Eu, personal, şi Guvernul pe care l-am condus am fost ţinte predilecte pentru grupul presă al lui Vîntu timp de 3 ani. Ne-au tocat mărunt pentru nişte interese care nu mă interesează. Sunt ultimul care să sar în ajutorul lui. Apăr un principiu legat de fundamentele liberalismului. Nu doresc ca România să se transforme într-un stat poliţienesc, în care serviciile secrete şi Procuratutra fac Justiţia", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Nu mă fac avocat al lui Vîntu



×
x close