Guvernul Cioloş se comportă ca şi cum ar fi un guvern politic, instalat pe termen lung, depăşindu-şi astfel menirea, consideră preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Referitor la intenţia Executivului de a modifica, printr-o ordonanţă de urgenţă, Codul fiscal, în sensul majorării contribuţiilor angajaţilor la asigurările sociale şi de sănătate, Tăriceanu a susţinut că astfel de "decizii majore", ce ţin de domeniul fiscal-bugetar, ar trebui asumate de viitorul Executiv.
"Guvernul îşi depăşeşte cu mult menirea pentru care a fost învestit. Acest Guvern a fost învestit ca un guvern de criză, care să gestioneze situaţia curentă până la viitoarele alegeri şi nu să ia decizii majore, care ţin de opţiuni fundamentale politice. S-ar putea ca partidul X să considere că trebuie majorate contribuţiile astea sau altele, s-ar putea ca alt partid, care câştigă alegerile, să considere că politica fiscal-bugetară în domeniul Sănătăţii trebuie să se bazeze pe alte elemente. De aceea mi se pare incorect ceea ce face Guvernul şi nu este (...) singurul domeniu în care acest Guvern se comportă ca şi cum ar fi un guvern politic instalat pe termen lung", a declarat, miercuri, Tăriceanu.
Întrebat dacă Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu partidele politice în privinţa adoptării unor măsuri care modifică Codul fiscal, Tăriceanu a replicat: "Guvernul ăsta nu e un fel de broker de activităţi, adică face legătura între partide şi ministerele pe care le are în subordine".
Preşedintele Senatului a susţinut că Executivul Cioloş nu are, în opinia sa, legitimitate de vreme ce nu este un rezultat direct al alegerilor.
"Ca peste tot în lume, astfel de chestiuni se decid la nivel politic înalt, de guverne care au legitimitate. Acest Guvern nu are legitimitate, el nu este rezultatul votului cetăţenilor. (...) Văd că sunt miniştri care au planuri pe termen lung, pe zece ani. Nu se poate aşa ceva", a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit Profit.ro, printr-un proiect de OUG pentru modificarea Codului fiscal, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. "Prin proiect, contribuţiile vor fi: angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS; angajatorul va datora 4,2% pentru condiţii deosebite şi 8,2% pentru condiţii speciale de muncă - CAS, 0,8% - şomaj", precizează sursa citată