Antena 3 CNN Actualitate Târgurile imobiliare sunt pustii din cauza recesiunii economice

Târgurile imobiliare sunt pustii din cauza recesiunii economice

1 minut de citit Publicat la 21:03 05 Feb 2009 Modificat la 21:03 05 Feb 2009
Târgurile imobiliare sunt pustii din cauza recesiunii economice
Târgurile imobiliare trezesc mai mult interesul ziariştilor decât al cumparatorilor. 6.000 de oferte şi doar câţiva posibili clienti au fost joi la deschiderea primului târg al anului.
Cât de spre oferte, dezvoltatorii gândesc ca şi cum n-ar exista nicio criză: nimeni nu scade preţurile sub 1.000 de euro pe metrul pătrat.
În 2008 oamenii se c[lcau în picioare la târgurile imobiliare. Acum, ele sunt pustii, iar vânzătorii stau şi aşteaptă clienţi.
Este singura diferenţă faţă de anul trecut. Preţurile sunt sensibil egale. Dezvoltatorii par că s-au înţeles să nu reducă preţurile sub 1.000 de euro pe metru pătrat.
"Trist. Mă aşteptam la o scădere de cel puţin 30% - 40% în această perioadă. Preţurile sunt la fel de mari ca anul trecut, iar reducerile nesemnificative", spune unul dintre vizitatori.
Acum, un metru pătrat într-un apartament din vestul Bucureştiului costă la fel ca un metru pătrat din nordul Bucureştiului: 1000 de euro. "În Primăvara Lujerului avem un discount de 5.000 de euro", spune Ralulca Oprescu, director vânzări.
O garsonieră în Ghencea ajunge la 48.000 de euro cu TVA, iar un apartament cu două camere la 75.000. Alt dezvoltator, cu un proiect chiar în buricul Bucureştiului vine cu o altă idee.
"Am ieşit cu un preţ de 79.000 de euro pentru un apartament cu două camere, de 70 mp", a declarat directorul de vânzări Marius Gavril.
Cu o condiţie: clientul trebuie să plătească acum 50% din valoarea apartamentului. Aceeaşi ofertă o are şi un alt dezvoltator, care dacă bate palma cu un client îi dă acestuia cadou o maşină.
Alţi dezvoltatori au preferat să vină cu oferte de finanţare.
"Avem un sistem de rate pe care clientul îl plăteşte direct dezvoltatorului. Iniţial, clientul trebuie să dispună de 30% avans, şi noi ne ocupăm de cei 70%, apoi el ne plãteşte o rată lunară", a precizat Marius Gavrilescu.
În cazul în care dezvoltatorul nu va reuşi nici aşa să vândă locuinţele, le va închiria.
Observator

×
Etichete: criza economica
x close